Ринок землі України сягнув 5,3 млрд грн

13 січня 2022, 12:59 564

Обсяг ринку землі за підсумками 6 місяців 2021 р. склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу ділянок.

Про це в ході презентації інформаційно-аналітичного бюлетеня, спільно створеного Мінагрополітики, Держгеокадастром на Київською школою економіки (KSE) розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Роман Нейтер.

«Порівнюючи з листопадом обсяги ринку землі в останній місяць 2021 року зросли як за кількістю угод купівлі-продажу, так і за площею землі в обігу приблизно на 30%. У грудні вперше за 6 місяців від запуску ринку, щоденна кількість угод перевищила тисячу, такі показники спостерігалися 5 разів впродовж грудня. Крім того, 6 разів у грудні щоденна площа землі в обігу перевищувала 2500 га», — говориться у повідомленні KSE.

Як розповів Роман Нейтер, абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня — майже 1200 транзакцій і понад 3 тис. га проданих земель.

Він також відзначив, що структура угод від місяця до місяця вже є стабільною: найбільша кількість транзакцій відбувається із землями для ведення особистого селянського господарства (32,6 тис. угод). Натомість, за сукупною площею проданих земель дві третини складає товарна сільськогосподарська земля (102, 4 тис. га), ще третина — земля ОСГ.

У розподілі за типом угідь більша частина проданих земель — це рілля (86,2%), частка сіножатих та пасовища становлять лише 10,6%, а всі інші типи та суміші різних типів угідь становлять лише 3,2% від площі землі в обігу.

За даними, що вносяться при реєстрації угод купівлі-продажу середньозважена ціна коливається на рівні близько 40 тис. грн за гектар. В середньому за перше півріччя ринку землі в Україні укладалося близько 470 угод на день, а сукупна площа укладених угод складає понад 150 тис. га.

«За підсумками першого півріччя функціонування ринку його обсяг склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу своєї землі», — наголосив експерт.

За перші півроку було продано трохи більше третини відсотка від всіх сільськогосподарських земель в державі. Цей показник варіюється залежно від регіону. Найактивнішою є Харківська область, де продано 1% від загальної площі сільськогосподарської землі в обігу, далі Херсонська область — 0,7%. В аутсайдерах — Рівненська, Львівська та Івано-Франківська області, де продано всього 0,1% землі.