Прогноз щодо браку потужностей для зберігання зерна перебільшений

03 жовтня 2022, 14:59 2296

Україна цього року трохи змінить свій погляд на зберігання зерна. Цілком можливо, що наратив щодо браку потужностей дещо перебільшений.

Таку думку висловив член правління Асоціації елеваторів України, експерт елеваторного ринку Ярослав Штика у блозі AgroTimes.

«Зараз триває сезон жнив соняшнику, але постійні дощі його затягують. А після цього розпочнуться жнива кукурудзи, якої насправді цього року не так вже і багато. Я їздив по Україні й не бачив такої кількості кукурудзяних мегаполів, як це було раніше. Тому цілком можливо, що ми переживемо цей рік, і виявиться, що в нас не був такий дефіцит потужностей зберігання зерна, як про нього говорять», — зазначив він.

Експерт наголосив, що аграрії постійно призвичаюються до умов. Для зберігання зерна вони будують, відновлюють чи переоблаштовують корівники, свинарники, навіси та інші виробничі сільськогосподарські приміщення під зберігання зерна. Зазраз існують варіанти біг-бегів та рукавів.

«Рішення є завжди — питання, який обмяг збіжжя потрібно закласти на зберігання», — додав експерт.

Він вважає, що 2022 рік спонукатиме українських аграріїв використовувати більше альтернативних методів зберігання та переробки власної зернової продукції.