Прогноз: Ринок біопрепаратів зросте на 10-15%

10 листопада 2020, 08:00 2835

Зростання ринку біопрепаратів у найближчий період складе 10-15%, тоді як сегменту хімічних засобів захисту рослин — 2-6%.

Такими прогнозами під час Всеукраїнського аграрного саміту поділився генеральний директор компанії «БІОНОРМА» Ярослав Чабанюк.

«Ринок біопрепаратів і органічної продукції буде зростати. До того ж, ціни на них на вітчизняному ринку зазвичай значно нижчі, ніж на хімічні ЗЗР», — говорить Чабанюк.

Але наголошує, що у використанні біопрепаратів і хімічних ЗЗР має бути паритет.

«Гарного результату вдається досягнути тільки при розумному поєднанні. Біопрепарати ми вносимо превентивно, підбираючи агентів, які справляться з тією чи іншою проблемою. Якщо спостерігається серйозний прояв хвороби, і це в подальшому завдасть шкоди всьому врожаю, ми застосовуємо хімічні продукти», — пояснив він.

Він додає, що необхідно шукати можливості для введення у використання менш токсичних продуктів. Добре, якщо це буде біопрепарат.

Водночас бездумно забороняти хімічні ЗЗР теж не варто. Потрібно розуміти, чим їх замінять аграрії.

«В Україні дозволено до застосування значно більше хімічних ЗЗР, ніж у Європейському союзі. Проте не варто спекулювати кількістю, адже 80% з них — генерики, тобто продукти з тією ж самою діючою речовиною», — говорить він.

Звісно, погоджується виробник, якщо є наукові дослідження, які підтверджують виключну шкоду певного препарату для організму людини чи навколишнього середовища, його слід забороняти. Для цього є всі механізми.

«Але іноді ми маємо справу з маркетинговими іграми, а не наукою. Може вийти так, що один продукт заборонять, а його місце посяде ще більш шкідливий», — додає директор компанії «БІОНОРМА».