Прогноз: Експорт зернових залишиться на рівні топ-5 врожаїв за останній період

17 листопада 2020, 11:40 1540

2020 року в Україні зберуть менше зернових та олійних культур, що призведе до зменшення експорту порівняно з показниками минулого маркетингового року. При цьому очікується, що експорт лишиться на рівні топ-5 врожаїв за останній період, і Україна буде важливим постачальником продукції на світовому ринку.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка під час онлайн-засідання «Перспективи співробітництва в аграрній сфері: Україна-Іспанія».

«2020 рік приніс два важливих чинники, що вплинули на урожайність та торгівлю: пандемія COVID-19 і погодні умови. В деяких регіонах України була довготривала посуха, а в південних областях в агрономічному сенсі вже понад два роки триває засуха, і це вносить зміни в сільське господарство. Це означає, що нам потрібні новіші технології — це питання іригації, адаптування агрономічних технік», — зазначає Тарас Качка.

За його словами, в Україні є всі передумови щодо збільшення річного обсягу виробництва зернових і олійних культур до рівня понад 100 млн т.

«Це один із показників, який драйвить українську економіку. В Україні є потенціал збільшення ефективності сільського господарства. При цьому споживання зернових та олійних в Україні є в два-три рази меншим, ніж виробництво, і тому, відповідно, ми можемо будувати розвиток у партнерстві з країнами, які є великими споживачами цієї продукції», — наголошує Тарас Качка.

Говорячи про Іспанію, він зазначив, що ця країна для України є першим серед країн ЄС та третім у світі імпортером зернових.

«За результатам 2019 року Іспанія посіла друге місце за імпортом з України кукурудзи — на суму $653 млн, третє місце за обсягами імпорту ячменю — $57 млн, четверте місце за обсягами імпорту соняшникової олії — $311 млн. І сьоме місце за обсягами імпорту шроту — $57,8 млн», — констатує Тарас Качка.

Він відзначив, що за перше півріччя 2020 року Іспанія зберігає за собою позицію в топ-10 головних імпортерів згаданої продукції.

«Це говорить про те, що Іспанія є ключовим партнером для українського експорту, і нам потрібно розвивати довгострокове партнерство, тому що розвиток зернових базується на довгостроковому розумінні ринків продажу та партнерства у споживанні цієї продукції», — підкреслює Тарас Качка.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua