Порошенко підписав компромісний закон про соєві правки

30 серпня 2018, 11:13 4977

Президент України Петро Порошенко підписав законопроект №7403-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур».

Про це свідчать дані на сайті Верховної Ради України.

Як зазначається, документ надійшов до парламенту з підписом президента.

Згідно з законом, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів насіння свиріпи або ріпаку не буде застосовуватися для сільськогосподарських підприємств — виробників зазначених олійних культур.


Для довідки: 7 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено в другому читанні та в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (реєстр. N 6776-д). Зазначеним законопроектом було передбачено скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур: сої, ріпаку та соняшнику.

21 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», яким уточнено положення щодо скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних культур, а саме — передбачено звільнення від ПДВ операцій з експорту соєвих бобів на період з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року та насіння свиріпи, ріпаку — з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року.

Аграрії проводили протести з вимогою повернути відшкодування ПДВ всім експортерам, оцінюючи втрати для сільгоспвиробників від такого рішення на рівні 10-16 млрд грн. В результаті, 22 травня 2018 р парламент скасував невідшкодування ПДВ для виробників.