Підприємствам не відключатимуть електроспостачання за певних умов

31 жовтня 2023, 19:00 1123

Кабінет Міністрів дозволив не застосовувати заходи з примусового обмеження електропостачання до тих споживачів, які імпортуватимуть 50% обсягу свого споживання.

Про це йдеться у постанові КМУ №1127 від 27 жовтня «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану», оприлюдненій на Урядовому порталі.

Згідно з документом, оператор системи передачі НЕК «Укренерго» зобов’язаний під час ініціювання застосування заходів з примусового обмеження електропостачання збільшувати для операторів систем розподілу дозволений обсяг споживання потужності та електричної енергії на сумарний обсяг імпортованої електроенергії, придбаної всіма його споживачами.

Водночас оператор системи розподілу у разі застосування заходів з примусового обмеження електропостачання не застосовуватиме такі заходи до непобутових споживачів, у загальному обсязі споживання електричної енергії яких у кожній розрахунковій годині обсяг придбаної імпортованої електричної енергії становить не менше 30% протягом травня-вересня та 50% протягом жовтня-квітня.

Такі споживачі також матимуть право на пріоритетне відновлення розподілу електричної енергії після застосування спеціальних графіків аварійних відключень, спрацювання спеціальної автоматики відключення навантаження або пристроїв автоматичного частотного розвантаження.

Якщо обсяг придбаної імпортованої електричної енергії буде меншим, або ж у випадку заборгованості за електроенергію, примусове обмеження електропостачання для таких споживачів відновлюватимуть.

Водночас у разі застосування спеціальних графіків аварійних відключень, спрацювання спеціальної автоматики відключення навантаження або пристроїв автоматичного частотного розвантаження постачання імпортованої електричної енергії споживачам може бути припинено.