Про це в інтерв'ю «Польському радіо» розповів торговий директор Corpo Адам Мош.
«Більшість імпорту здійснюється через Польщу, бо між нами спільний кордон, але він на польському ринку майже не залишається, український мед відправляється далі, в інші країни Європу», — говорить він.
За словами Адама Моша, цього року євросоюзна квота для українського меду складає 5200 т.
«ЄС і Україна з самого початку знали, що експорт цього продукту набагато більший, тому ніколи й не планували квоту на увесь мед. Можна продавати мед і без квот, тільки для покупця — з огляду на мито — він буде дорожчим», — говорить бджоляр.
При цьому український мед від, наприклад, польського, відрізняється ціною. Але український мед переважно соняшниковий — на 80-90%, його добре використовувати для пластівців, мюслі, гранолів. А польський мед більш різноманітний, бо там бджоляр більше пересувається, їздить з вуликами у різні місця, де його бджоли можуть «пастися» на різних рослинах, на липах, акаціях тощо.
«В Україні ситуація з такою мобільністю дещо гірша», — додав Адам Мош.