НУБіП: Скорочення фінансування ставить під загрозу університетську науку

20 квітня 2021, 16:31 2553

Фінансування з державного бюджету наукової діяльності закладів вищої освіти унеможливлює розвиток і виконання цих програм.

Про це йдеться у заяві Національного університету біоресурсів та природокористування України (НУБіП).

«Сумно, але факт: в умовному протистоянні державних фінансів і української університетської науки, що концентруються під дахом двох відповідних міністерств, остання суттєво програє. Це особливо помітно зараз, коли Міністерство фінансів не хоче зрозуміти позицію Міністерства освіти і науки стосовно фінансування досліджень. Мінфін — в потрібних для наукової спільноти обсягах — коштів для університетської науки виділяти не поспішає. І, відповідно, цілі державної політики, досягнення яких у науковій сфері має забезпечувати Міністерство освіти і науки як головний розпорядник коштів, повною мірою не можуть бути реалізованими», — пояснюють у закладі.

Як зазначається, пропоновані Мінфіном видатки за бюджетними програмами «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ» та «Підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти» унеможливлюють не тільки подальший розвиток наукової сфери, але й ставлять під загрозу виконання вже розпочатих фундаментальних і прикладних досліджень та розробок, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

«Пропозиції Мінфіну неприпустимі з кількох причин. По перше не враховано заплановане збільшення розміру мінімальної заробітної плати, а це з 2022 року призведе до переведення наукових працівників на роботу в умовах неповного робочого дня, чи навіть скорочення штатів. По друге, спричинить зменшення видатків на закупівлю матеріалів, обладнання, оплату комунальних платежів тощо. Відповідно держава не отримає у повному обсязі запланованих наукових результатів, частина з яких є важливими для національної безпеки і оборони», — пояснюють науковці.

В НУБіП вважають не зрозумілим суттєве збільшення грантового фінансування наукових досліджень через Національний фонд досліджень, це звісно позитивний факт, але за рахунок суттєвого обмеження розвитку університетської науки.

«Отже, помітні мінливості у напрямах розподілу бюджетних коштів на науку прямо порушують норми Бюджетного кодексу України щодо реалізації державної політики Міністерства освіти і науки з розвитку наукової діяльності у закладах вищої освіти. Тож рік 2021-й видається для української науки доволі похмурим», — прогнозують в навчальному закладі.

Зважаючи на такі тенденції у «підтримці» університетської науки, в НУБіП переконані у необхідності чіткого дотримання рішень Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо формування та реалізації державної політики у сфері науково-інноваційної діяльності Міністерством освіти і науки та необхідності збільшення фінансової підтримки закладів вищої освіти для розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень і розробок, дослідницької інфраструктури, інформаційних систем сфери науки та інновацій, реалізації Стратегії розвитку інноваційної діяльності.