Як говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації, документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів, тощо у продуктах харчування. Нові правила адаптовано до вимог ЄС — Регламенту ЄС №1881/2006).
Наказ №1238 набуває чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування за винятком окремих показників, для яких встановлено додатковий 3-річний перехідний період.
«Так, з 4 лютого 2021 року в Україні будуть діяти норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють в Європі вже більше 14 років», — зазначили в асоціації.
В ЄБА підкреслили, що це першочергово дозволить усунути торговельні бар»єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС, зокрема, врегульовано норми до кількості нітратів в деяких видів листкових салатів (руколи, тощо); кількості мікотоксинів в горіхах, тощо, що дозволить їх імпорт з країн ЄС. Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов«язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.