Названо умови для старту українського законодавства в органічному виробництві

23 листопада 2022, 09:53 1969

Україна минулого року посіла 5-те місце у світі за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою 6,6% від загального обсягу.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час міжнародного онлайн В2В заходу, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Загальна площа сільськогосподарських угідь з органічним статусом минулого року в Україні становила 370 тис. га.

Він додав, що за інформацією Дослідного інституту органічного сільського господарства Швейцарії (FiBL), Україна у 2020 р. посіла 21-ше місце у світі та 13-те — у Європі саме за площею органічних сільськогосподарських угідь.

Також перший заступник міністра наголосив, що виробництво органічної продукції в Україні здійснюється переважно з дотриманням законодавства ЄС та США. Сертифікують таке виробництво понад 20 органів іноземної сертифікації.

«Крім того, Мінагрополітики забезпечує впровадження прийнятого національного законодавства. 31 інспектор вже підтвердив свої знання у сфері органічного виробництва та отримав відповідні свідоцтва», — додав Висоцький.

Органи сертифікації, в яких працюють зазначені інспектори, розпочали процедуру акредитації в Національному агентстві з акредитації України (наразі це 2 органи сертифікації), проходження якої є обов’язковою умовою включення їх до Реєстру органів сертифікації.

«Запуск Реєстру органів сертифікації означатиме старт роботи українського законодавства у сфері органічного виробництва, адже саме з цього моменту у виробників з’явиться можливість сертифікувати свою діяльність відповідно до вітчизняного законодавства», — зауважив Тарас Висоцький.

Наразі міністерство працює також над завершенням формування правових засад контролю у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, підкреслив перший заступник міністра агрополітики.