Думка: Весняний період принесе ще багато «сюрпризів»

19 березня 2018, 09:01 3852

Майже у всіх областях України на вихідних повернулися морози і снігопади.

Директор Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України Олександр Демидов відмічає, що загалом в зимовий період цього року спостерігалося коливання температурного режиму та нестійкий сніговий покрив, що є основною загрозою — можливість вимерзання за різкого пониження температури за відсутності снігу, або ж утворення кірки при таненні снігу з послідуючим пониженням температури.

Проте в нинішній ситуації не зникає можливість і випрівання та вимокання посівів внаслідок сильних снігопадів та поступового танення снігу з утворенням «блюдець».

«Більшою холодостійкістю і морозостійкістю характеризуються посіви, розкущені з двома-трьома рівномірно розвинутими пагонами, а посіви у фазі появи другого листка реагують чутливо на негативні температури. У будь-якому випадку ми радимо виробничникам провести докладний моніторинг стану посівів, причому при відборі зразків рослин у березні слід звертати увагу в першу чергу не на те, чи відростає зелена маса рослини, а на кореневу систему. Якщо коренева система розвивається нормально та утворює вторинні корінці, значить, рослина житиме. Якщо ж листочки відростають, а корені слабкі — така рослина все одно загине», — зазначає Олександр Демидов. 

В цілому, за словами науковця, весняний період може принести ще багато «сюрпризів» — можливі пізні приморозки у травні на початку червня чи весняно-літня посуха.

«Для максимального зниження негативної дії цих чинників безумовно необхідним є правильний вибір сортів і неухильне дотримання технології їх вирощування», — зазначає Олександр Демидов. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua