Думка: В Україні варто запровадити меценатство в освітній сфері

10 грудня 2018, 08:00 1557

Для розвитку аграрної освіти в Україні необхідно створити конкуренцію.

Таку думку висловив доцент Київської школи економіки Олег Нів'євський, говориться у повідомленні Української аграрної конфедерації.

«Наша освіта функціонує за соціалістичними принципами. У нас немає конкуренції вишів за державні кошти, відсутня мотивація у викладачів навіть розпочинати діалог із агробізнесом. Відбувається негативна селекція — кращі викладачі залишають навчальні заклади, йдуть працювати у міжнародні компанії чи вітчизняний бізнес», — пояснив він.

На його думку, щоб врятувати освітню систему, потрібно запровадити конкурентний розподіл коштів. У Міносвіти є національний фонд наукових досліджень, у Мінагропроді на 2019 рік передбачено 200 млн грн на фінансування наукових досліджень, курси підвищення кваліфікації тощо.

«Якби у керівництва Мінагропроду була політична воля, вони могли б розподілити ці кошти на конкурентних засадах, створити фонд аграрної освіти, наглядову раду. Ця сума могла б піти на ефективні проекти. Виникли б команди, які б могли займатися дорадництвом чи розробкою ноу-хау», — підкреслив Нів'євський.

Він вважає, що варто було б застосувати грантові підходи. Крім конкурентного фінансування, потрібна ще й подальша автономізація вишів. Диплом, як це робиться за кордоном, має видаватись відповідною кафедрою.

«Нині у приватному секторі ситуація краще, аніж у державному. Бо бізнес розуміє, що без науки розвитку та доходів не буде. Я вважаю, що варто запровадити меценатство в освітній сфері. В уставний фонд університетів підприємці вкладають кошти, за рахунок яких заклад і розвивається. Це гарний закордонний досвід, який вітчизняний бізнес може запровадити в Україні», — зазначає Нів'євський.

Він вважає, що нині державна освіта програє, тому на ринку освітніх послуг і надалі домінуватимуть приватні гравці.

«Не варто забувати: освітні послуги — це товар, а не суспільне благо. Тому державне фінансування цих послуг у таких масштабах має бути переосмислене», — підсумував експерт.