Про це у своєму докладі повідомив професор Каліфорнійського університету Річард Секстон у рамках Х конференції Large Farm Management 2019.
За його словами, стрімкий рух виробництва є більшою вертикальною координацією на всіх рівнях ланцюга постачання.
«Така координація нерозривно пов«язана із запитами ринку щодо продуктів, які мають все складніший і багатовимірніший характер. Контрактне виробництво переважає у таких ключових секторах сучасного сільського господарства, як плодоовочеве виробництво, виробництво горіхів і тваринництво, й набирає більших обертів у країнах, що розвиваються, обмежених здебільшого наявністю інституцій для регулювання цих контрактів і контролю за їхнім дотриманням», — зазначив професор.
На його думку, важлива тенденція у США, Європі та інших розвинених країнах є орієнтація продовольчого споживання на почуття власної ідентичності й моральності. Він додав, що у таких умовах дослідники намагаються визначити, чи готове населення платити за такі продукти.
«Попит на розширений комплекс якостей продукту з'являється також і в країнах, що розвиваються. Збільшення рівня доходів у цих країнах спричинили зміни в раціоні харчування, що, в свою чергу, позначається на дедалі більшому глобальному попиті на продовольство», — відмітив Річард Секстон.
Він підкреслив, що зміна харчового раціону в країнах, що розвиваються, та країнах з середнім рівнем доходу, посилює тиск на сільське господарство в усьому світі задля виготовлення достатніх запасів продовольства. Проте, цей виклик є хорошою можливістю для інтенсивного господарства збільшити об'єми виробництва продуктів для стрімко зростаючого світового населення.
Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua