Думка: Цей парламент не здатен прийняти європейські правила земельного ринку

21 грудня 2018, 12:00 1808

Мораторій на продаж землі — це тимчасовий, вимушений та безальтернативний варіант для сьогоднішньої ситуації.

Про це повідомив народний депутат України від фракції «Батьківщина», заступник голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко під час пленарного засідання Верховної Ради 20 грудня, закликавши народних обранців голосувати за законопроект 9355-14.

За його словами, сьогодні жодна європейська модель земельного ринку, яка базується на засадах сімейного фермерства, розвитку фермерських господарств, кооперації, не може бути проголосована цією Верховною Радою, оскільки латифундисти та лобісти агрохолдингів не дадуть провести подібні зміни.

«Ні для кого не секрет, що влада має у своїй «родині» до мільйона гектарів сільськогосподарських земель так чи інакше оформлених, зокрема через нечесні процедури прихованої купівлі. Тому, аби ці оборудки узаконити, робиться все можливе, щоб відмінити мораторій та розпочати «дикий ринок» землі», — зазначає Вадим Івченко.

Для прикладу він навів інші галузі, які зазнали вже негативних змін.

«Ринок газу» вже маємо. Ціну на газ встановлює уряд. Тарифи на тепло злетіли. Газ українського видобутку продають за ціною Роттердам+. Люди сплачують баснословні суми за платіжками!

«Ринок електроенергії» от-от введемо, і ціна вже почала зростати! «Ринок лісу» — вже пів-Карпат вивезли в напрямку Європи у вигляді дров. Залишилось тільки ввести «ринок землі», і українці можуть просто виїжджати з країни, адже в ній їм буде робити взагалі нічого», — говорить він.

Підсумовуючи, Вадим Івченко підкреслив, що Україна сьогодні знаходиться у топ країн з розвиненим рейдерством та корупцією, а аграрна політика базується на тому, що одним і тим самим компаніям вже не один рік віддаються мільярди коштів дотацій.

«В цьому парламенті, де є засилля латифундистів та лобістів олігархів, європейські правила не пройдуть, тому поспішне відкриття ринку землі перетворилося б на катастрофу», — відмітив Вадим Івченко.


Для довідки: 20 грудня 2018 року Верховна Рада України продовжила мораторій на продаж землі до 2020 року. За таке рішення проголосував 231 народний депутат. У прийнятому законопроекті передбачається зобов'язання Кабінету Міністрів України до 1 березня 2019 року розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».