Корми від ФАО отримали 13 акваферм

21 квітня 2024, 10:30 722

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) надала 50 т кормів для риб для підтримки 13 аквафермерів.

Як говориться у повідомленні ФАО, війна в Україні призвела до значних збитків і втрат у секторах аквакультури та рибальства, спричинивши порушення ланцюжків постачання, дефіцит основних ресурсів, таких як корми та мальки. Це поставило аквафермерів на межу банкрутства.    

«До 2022 року близько 260 внутрішніх і 70 морських комерційних риболовецьких компаній робили свій внесок в українські сектори аквакультури та рибальства з обсягом вилову приблизно 31 тис. т на рік; прісноводна аквакультура складалася з 1400 ставкових компаній, які виробляли 17 тис. т риби на рік. Цієї продукції було достатньо, щоб прогодувати 3,5 млн людей щорічно, відповідно до стандартної норми споживання риби в Україні 13,7 кг на людину на рік станом на 2021 рік», — уточнили в організації. 

З 2022 року майже повністю припинили роботу морські риболовецькі флотилії. Як наслідок, українські рибалки не виловили жодного кілограма риби в Азовському морі, в той час як у водах Чорного моря, згідно з інформацією Держрибагентства, рибалки виловили 385 кг риби.   

«Сектори аквакультури та рибальства мають важливу роль у національному постачанні тваринного білка та продовольчій безпеці, оскільки риба забезпечує 20% тваринного білка, що споживається місцевим населенням, — зауважив голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє. — Надзвичайно важливим є вжиття превентивних та відновлювальних заходів, щоб уникнути припинення діяльності та занепаду секторів аквакультури та рибальства. Хоча ми прагнемо забезпечити збереження продовольчого суверенітету та стійкості, підтримка цих фермерів в адаптації до нових викликів має важливе значення для екологічно чистої та сталої аквакультури».