Китай готовий переглянути фітосанітарні протоколи по зерну з України

30 травня 2019, 12:05 2405

Посольство Китаю в Україні вітає ініціативу Української зернової асоціації (УЗА) щодо лібералізації експорту ячменю з України до КНР.

Про це йшлося під час зустрічі компаній-членів УЗА та представників Посольства Китайської Народної Республіки в Україні, говориться  уповідомленні УЗА на своїй сторінці у Facebook.

«У зв'язку з відсутністю виявлення Tilletia Controversa на території України, УЗА запропонувала переглянути діючий фітосанітарний протокол між країнами та скасувати вимогу щодо здійснення обстеження вільних ділянок від шкідників (власне через Tilletia Controversa і було впроваджено встановлення вільних ділянок від шкідників)», — йдеться  у повідомленні.

Таким чином, обстеження виявлення шкідників чи захворювань, якщо такі будуть, здійснюватиметься, власне зерна, а не полів, що спростить процедуру експорту ячменю до КНР.

«Представники посольства КНР вітають таку ініціативу та готові сприяти перегляду фітосанітарного протоколу, якщо українська сторона звернеться до китайської сторони з відповідною ініціативою», — йдеться у повідомленні.

Крім того, представники Посольства КНР в Україні вважають, що необхідно розширити перелік культур, що дозволяється експортувати до КНР, зокрема включити до переліку пшеницю, льон, горох, квасолю тощо.