Дослідження: Запровадивши квоти на імпорт мінеральних добрив, Україна втратить $238 млн

12 червня 2020, 11:00 2112

Сукупні втрати для економіки України від запровадження квот на імпорт мінеральних добрив можуть становити $100-238 млн.

Такі дані дослідження Київської школи економіки щодо економічної оцінки квотування добрив озвучив професор KSE Олег Нів’євський під час публічної дискусії «Економічна оцінка квотування добрив: чи вигідно для економіки квотувати імпорт добрив?».

Відповідно до оцінки експертів Київської школи економіки наслідків ініціативи Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства щодо запровадження квот на імпорт мінеральних добрив в Україні основні учасники ринку — сільгоспвиробники, трейдери — понесуть значні втрати.

«Вигода (додаткові доходи) виробників міндобрив становитиме $63-238 млн; втрати сільгоспвиробників — $174-509 млн, при цьому менші виробники зазнають більших втрат; вигоди трейдерів — $10-33 млн; в найгіршому випадку це може бути величина ренти держслужбовців від адміністрування та розподілу квот; сукупний ефект на економіку — втрати на рівні $100-238 млн», — йдеться у дослідженні.

Також зазначається, що варто очікувати зростання цін на селітру на 5-22%.

«Окрім суттєвих втрат для економіки та агровиробників, ініціатива щодо запровадження квот несе ризики зриву поставок через ліцензування або адміністрування квот. Це потенційно корупційний ризик», — зазначив Олег Нів’євський.

Відповідно до отриманих результатів дослідження KSE не рекомендує вдаватися до запровадження квот на імпорт мінеральних добрив.