Харчування для ЗСУ: нові контракти можуть не встигнути через провал закупівель

28 лютого 2024, 16:48 1557

Державний оператор тилу (ДОТ) Міноборони 22 лютого провів 11 харчових аукціонів і того ж дня скасував їх всі на вимогу рішення суду, що констатував у тендерних вимогах замовника дискримінацію.

З того часу минув майже тиждень, і сьогодні, 28 лютого, ДОТ переоголосив харчові тендери. Однак є важливі нюанси, які вже ставлять під сумніви належне забезпечення армії продуктами, пишуть «Економічні новини».

У вимогах Міноборони до попередньо укладених контрактів із постачальниками харчування, які зараз діють і завершуються 31 березня, чітко прописані терміни укладання наступних угод. Про це йдеться в самих контрактах, опублікованих на Prozorro.

Зокрема, за два тижні до закінчення термінів чинних договорів мають бути підписані нові. Ця вимога зумовлена потребою безперебійного годування ЗСУ. А тому 15 березня є крайнім терміном укладання нових угод з постачальниками харчування.

З огляду на досвід минулого року, коли закупівлі харчування проходили мінімум за півтора місяця до старту дії нових контрактів, очевидно, що до 15 березня — всього за два тижні — провести нові тендери ДОТ не встигає. До того ж якщо в тендерних умовах знову допущені дискримінаційні вимоги, й почнеться їх оскарження в судах.

Як розповіли виданню самі військові, ситуація із забезпеченням армії їжею вже максимально близька до критичної.

«Зараз тил розіслав по усім нам — по всіх в/ч телеграму, щоб ми робили запаси продуктів на 2-3 тижні наперед після 30 березня. Тобто після того, як закінчаться ці контракти, за якими ми зараз працюємо. Вони розуміють, що нових постачальників не буде? Угод не буде? Чи як це трактувати ? Але постає питання фінансування цих позапланових обсягів. Як вони собі це уявляють, не знаю», — пояснює начпрод однієї з військових частин Донецької області.

Він також додав, що, згідно з договорами, МОУ повинно мати 2 тижні на формування заявки новому постачальнику на тижневий період, починаючи з 1 квітня.

«Але ДОТ зараз демонструє якесь нерозуміння всіх процесів. Чим я буду годувати людей за два тижні, відверто вам кажу, не знаю», — зазначає військовий.

В Міноборони оффрекорд проблему визнають. І також визнають, що шукають шляхи її вирішення. І один з них — це повернути закупівлі харчування до профільного департаменту МОУ, який під контролем Громадської антикорупційної ради реалізовував це завдання 2023 року.

Інший шлях — це підписання прямих договорів. Тобто без Prozorro. Та цей варіант у МОУ розглядають з обережністю, адже розуміють, що створювали ДОТ під гаслом реформи закупівель, які точно не можуть полягати у відмові від платформи Prozorro.

У Верховній Раді, в профільному оборонному комітеті, зазначають, що з питань кризової ситуації вже обізнані.

«Потрібно викликати їх, пана Жумаділова (гендиректор ДП «Державний оператор тилу» Арсен Жумаділов. — Ред.) на комітет. Я також вже зробив до нього депутатський запит стосовно того факту, що суд встановив у вимогах ДОТ дискримінацію. Чекаю на відповідь», — сказав нардеп Геннадій Касай, уточнивши, що орієнтовний термін виклику представників ДОТ та МОУ з питань кризи харчування ЗСУ — наступний тиждень.