Грабіж, тиск і викуп зерна за безцінь: як живуть аграрії в окупованому Приазов’ї

18 липня 2023, 13:22 1558

російські окупаційні сили відразу після захоплення Приазовського регіону почали тиснути на представників агробізнесу, адже це основа економіки громад.

Про це розповів голова Приазовської селищної ради Мелітопольського району Запорізької області Андрій Солопов «Новинам Приазовʼя».

Він зазначив, що окупанти проводили збори в будинках культури. 

«На камеру, звичайно, обіцяли там золоті гори, підтримку, дотації, суперумови, якісь пільги. А поза камерою доводили до відома умови, за якими люди будуть продавати збіжжя, свою продукцію. Тобто або продаж так, як ми хочемо, або просто заберемо. А продавали за безцінь. Добрива, запчастини, які, до речі, в дуже великому дефіциті, паливно-мастильні матеріали — все це за ринковими цінами нашим аграріям дістається, а ціна на їхню продукцію далека від світової, вона така, яку нав'язали окупанти», — розповів посадовець.

Також, за його словами, підприємців відразу почали змушувати перереєструватися за російським законодавством. Хтось пішов із задоволенням, каже Солопов, але більшість робила це під тиском. Тих, хто до останнього не перереєстрував свої підприємства, більшість все ж змусили зареєструвати бізнес за російським законодавством і сплачувати податки до бюджету рф.

«Є непоодинокі випадки, коли люди не могли цього терпіти, кидали свої підприємства і виїжджали з окупованої території. Землі, які обробляли ці сільгосппідприємства, окупантами, представниками комендатури, гауляйтерами визнавалися такими, що є «безгосподарними», далі визначалися люди, які обробляють ці землі, а збіжжя — далі його крадуть», — стверджує посадовець.

Також, за його словами, є випадки, коли загарбники зайняли сільгосппідприємство, викрали там частину техніки, а на тій, що залишилася, працюють уже нові господарі. Деякі підприємства були просто пограбовані, включаючи запаси посівних та паливно-мастильних матеріалів, запчастин, каже Солопов.

Голова Приазовської селищної ради впевнений, що росія не буде вкладати інвестиції до окупованого регіону.

«Ми реалісти, ми бачимо, що відбувається насправді, бачимо, як люди вимушені виживати в окупації, і це не секрет. Взагалі думаємо, що більшість нашого населення, я в цьому впевнений, вони чекають Україну», — додав він.