Рік ЗВТ: чим українські аграрії «годували» Європу

18 січня 2017, 13:23 2082

Україна за підсумками 2016 р. повністю закрила квоти на безмитний експорт до ЄС меду, цукру, круп та борошна, солоду та пшеничної клейковини, оброблених томатів, виноградного і яблучного соку (на 99,8%), груп зернових: пшеницю, овес, кукурудзу і ячмінь (на 99,8%) та основну квоту по м’ясу птиці.

Про це, підбиваючи підсумки першого року дії Зони вільної торгівлі з ЄС, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Відзначається, що всього у 2016 р. було повністю використано квот по 11 групах товарів, що свідчить про значне пришвидшення темпів закриття, адже у 2015 р. було вибрано по 8 групах товарів (цукор на 99%), у 2014 р. — по 6 групах.

З 2016 року угода з ЄС діє у двосторонньому порядку і, в свою чергу, країни ЄС можуть експортувати в Україну продукцію в межах квот. Так, за підсумками 2016 р. країнами ЄС була повністю вибрана квота на безмитний експорт м’яса птиці та її напівфабрикатів; цукру — 68,4% квоти; свинини — 26,4%; м’яса птиці (додаткова) — 0,23%; свинини (додаткова) — 0,11%,

При цьому спостерігається зростання темпів і обсягів закриття квот. Основними драйверами прискорення закриття квот стали групи товарів:

  • глюкоза та сироп з неї (з 6,1% використаних квоти у 2015 р. до 58,7% квоти у 2016 р.),
  • ячмінь (з 77,7% у 2015 до 99,8% у 2016 р.),
  • солод та пшенична клейковина (з 72,9% у 2015 р. до 100% у 2016 р.),
  • м’ясо птиці (додаткова квота, з 22,5% у 2015 р. до 43% у 2016 р.),
  • висівки (з 22,7% до 42,8%),
  • крохмаль (з 9,6% до 18,8%).

Як звертають увагу в УКАБ, у 2016 р. почалося використання квоти на безмитний експорт обробленої продукції з молочних вершків (використано 24,4% квоти), оброблену продукцію з зернових (2,7% квоти) і гриби (0,1%). Зокрема, Україна почала експортувати сухе молоко (30%) і масло (46%).

«Таким чином українські виробники нарощують постачання продуктів з доданою вартістю тваринного походження», — констатують аналітики.

У 2014 р. частка країн ЄС в аграрному експорті України становила 28,5%, в 2015 р. вона знизилася до 27,7%, однак якщо порівнювати січень–жовтень 2015 р. та аналогічний період 2016 р., то частка знову збільшилася з 25,9% (у 2015 р. до 27,3% (у 2016 р.).

«Збільшення обсягів і темпів закриття квот разом із нарощенням обсягів експорту до Європи у 2016 році свідчить про пожвавлення попиту на українську продукцію у країнах ЄС. Зокрема, станом на 17 січня 2017 р. Україна вже закрила квоту на безмитний експорт меду, 78% квоти на виноградний і яблучний соки, 66% — на цукор, 59% — на пшеницю і 25% — на м’ясо птиці», — додали аналітики.


Для довідки: з 1 січня 2016 року почала діяти Зона вільної торгівлі між Україною і ЄС у двосторонньому порядку. А сама економічна частина Угоди діє з квітня 2014 року.