ФДМУ планує ліквідувати тисячі держпідприємств

06 вересня 2023, 18:00 1883

Фонд державного майна України (ФДМУ) до 2025 року ліквідує понад 1200 підприємств — це безпрецедентно для країни.

Про це розповіла заступник голови ФДМУ Людмила Дараган в колонці на «Інтерфакс-Україна».

Вона зазначила, що за рік роботи фонду вдалось консолідувати 65% державних активів. Це більше 2300 об’єктів, які були тривалий час в управлінні різних державних інституцій. Роками вони генерували збитки, накопичували борги, занепадали та руйнувались через відсутність діяльності. Багато держпідприємств роками володіли майном, яке не було внесено до жодного з державних реєстрів, деякі не мають облікових, фінансових та правовстановлюючих документів і мають великі борги. 

«І ось весь цей «спадок» наші фахівці відсортували, перебрали все це «сміттєзвалище», якщо говорити фаховою мовою — провели тріаж. У результаті тріажу визначені об’єкти, які потрібно ліквідувати, щоб мати змогу створити на їхньому місці щось корисне, а також такі, які можна виставити на прозору приватизацію і продати приватному інвестору, погасивши борги, зокрема перед державою, співробітниками та приватними кредиторами, вимоги яких підтверджені у встановленому порядку. Ми всі маємо розуміти, що під час війни бюджету потрібні кошти на озброєння, а не на утримання збиткових активів», — пояснила Людмила Дараган. 

З тих підприємств, що вже віднесені після тріажу до категорії «на ліквідацію», 50% — не мають жодних активів, 10% — не працюють, але мають активи, які можна продати на відкритому аукціоні через «Prozorro.Продажі», 10% — втратили свої активи, але ще є можливість повернути їх через суд і потім продати, а 30% — це потенційні банкрути, уточнила вона.

«Після внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу України фонд планує почати процедуру ліквідації 888 підприємств, із них ліквідувати до кінця 2023 року — 347. У 2024 році в планах ще 400 підприємств, у 2025 — 141. Крім того, за попередньою оцінкою, ще 390 підприємств мають ознаки неплатоспроможності та можуть бути ліквідовані в межах процедури банкрутства», — додала заступник голови ФДМУ. 

До кінця 2023 року фонд має отримати від різних державних органів та установ ще майже 1200 об’єктів, щодо яких також має бути проведена системна робота.