Електронний поліс страхування для автовласників. Як оформити

04 жовтня 2022, 16:30 2053

На жаль, щодня на шляхах України трапляються аварії. З огляду на різні обставини, передбачити і запобігти їм не завжди вдається, проте пом'якшити їхні наслідки цілком реально. Це можна зробити завдяки полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Оформити цей документ має кожен, у кого є власна машина, оскільки у разі його відсутності можуть виникнути неприємності з патрульною поліцією.

Правові нюанси

Розглянемо, як діє страхування цивільно-правової відповідальності. Маючи у вашому розпорядженні поліс, у разі, коли ви з різних причин виявилися винуватцем автомобільної аварії, витрати постраждалій стороні замість вас відшкодовує страхова компанія. За відсутності документа вам доведеться платити за відновлення як своєї, так і чужої автівки, а це, погодьтеся, є дуже великим навантаженням на бюджет.

Згідно з законом автоцивілка страхує лише вашу відповідальність. Компенсація, яка передбачена у разі пошкодження майна третьої сторони під час ДТП, складає 130 000 грн. Якщо завдана шкода здоров’ю або життю, ця сума дорівнює 260 000 грн. Поліс автоцивілки діє тільки у разі ДТП, інших страхових випадків він не передбачає. Щоб компенсувати витрати на ремонт власного автомобіля, потрібно оформляти договори за іншими типами страхування, наприклад КАСКО. Законодавством надається право їздити без поліса ОСЦПВ не більше 10 діб. Якщо термін перевищено, до водія можуть бути застосовані санкції.

Внутрішній поліс ОСЦПВ використовується на території України. Водночас у разі необхідності можна оформити договір міжнародного страхування цивільно-правової відповідальності, але він буде діяти лише тоді, коли країна, до якої ви виїжджаєте, є членом міжнародної системи страхування. Документ підтверджується сертифікатом «Зелена картка». Такий поліс має бути і в іноземних громадян, які планують перебувати і експлуатувати свої транспортні засоби на території нашої країни. У якості альтернативи вони можуть оформити внутрішній договір ОСЦПВ на термін свого перебування в Україні.

Поради водіям

Щоби отримати поліс ОСЦПВ, громадянину України потрібно мати паспорт, водійське посвідчення, а також ІПН. На вартість договору впливають такі чинники:

  • тип автомобіля, зокрема, місткість його двигуна;
  • кількість населення в місті, де ви здійснюєте оформлення поліса;
  • стаж водія;
  • кількість водіїв, які користуються транспортним засобом;
  • страховий термін.

Розрахунок вартості поліса відбувається індивідуально. Його вартість може бути зниженою, якщо ви виберете франшизу. Її сума вираховується із загального відшкодування. Отже, якщо шкода заподіяна в межах франшизи, клієнт усі витрати компенсує самостійно. Страхова компанія своїх грошей не вкладає.

З іншого боку, трапляється й таке, коли коштів, передбачених стандартним полісом ОСЦПВ, не вистачає на відшкодування витрат, що понесла третя сторона. Щоб запобігти цьому, потрібно заздалегідь збільшити ліміт суми, що компенсується. У цьому випадку вартість поліса буде трохи дорожчою, ніж стандартного. Суму відшкодування ви можете вибирати самостійно, вона може сягати до 1 млн грн.

Нове рішення

Нині великий попит має електронний поліс ОСЦПВ, у нього є багато переваг у порівнянні з паперовим. Зокрема, у разі ДТП завжди перевіряється оригінальність договору страхування. Якщо у вас є електронний поліс, ця процедура проходить миттєво. Зокрема, це можна зробити, користуючись QR-документом, який є на візуальній формі.

Щоб стати власником електронного поліса, необхідно розрахувати його вартість. Це можна зробити за допомогою онлайн-калькулятора або звернувшись до співробітника страхової компанії. Зокрема, це доцільно, якщо у вас є певні пільги, з урахуванням яких агент використовує відповідний коефіцієнт.

Після розрахунку вартості ви на сайті заповнюєте спеціальні рядки і чекаєте, коли на вашу електронну пошту буде надіслана форма поліса. Оплату ви можете здійснити зручним способом: як онлайн із використанням сучасних платіжних систем, так і безпосередньо відвідавши представництво страхової компанії й розрахувавшись там карткою або готівкою.