Великі компанії продають постійно свій урожай, але частинами, а менші виробники — лише тоді, коли їм потрібні кошти. Оскільки добрива вони зараз не купують, то немає сенсу й продавати зерно.
Цього сезону в Україні виробництво кукурудзи складе 31,4 млн т. Експортують виробники доволі повільно. Причина — відсутність бажання виробника активно продавати.
Про це під час форуму «Розвиток попри війну: зерно і переробка» розповів директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк.
Великі компанії продають постійно свій урожай, але частинами, а менші виробники — лише тоді, коли їм потрібні кошти. Оскільки добрива вони зараз не купують, то немає сенсу й продавати зерно.
На основних напрямках у світових експортерів ціни на кукурудзу за останні місяці практично не змінилися. В Україні ж ціна зросла зі $120/т до $150/т CPT порт. І це не через те, що попит збільшився, а через те, що вдалося оптимізувати витрати, які були до того у торгових компаній.
«Якщо буде нормальний торговий потік, вартість перевалки може ще на кілька доларів знизитися. Може ще на логістику зменшитися. Більше немає де зекономити, якщо нічого не зміниться у світі. Тому всі уважно дивляться на Латинську Америку. В них зараз сівба першої кукурудзи, і від того, як вчасно вони посіють, буде залежати, коли вони зберують і будуть сіяти другий врожай. Чим пізнішими будуть ці терміни, тим більший шанс, що другий основний врожай кукурудзи, який складає 75% у виробництві, попаде в спекотний період, і це буде додавати якогось настрою ціні», — каже Гаврилюк.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua