Експерт: Підвищення родючості грунту пом'якшить зміни клімату

12 червня 2018, 14:19 6132

В Україні значний вплив на ведення сілськогосподарського виробництва здійснють кліматичні зміни. Один із шляхів, щоб адаптуватися до змін клімату — підвищувати родючість грунтів. Родючі ґрунти з багатим вмістом гумусу здатні зв'язувати парникові гази.

Про це йшла мова 7 червня  у рамках конференції «Агроекологія 2018», повідомляє »Інфоіндустрія».

«Світова спільнота сьогодні переконана, що ґрунти можуть стати стратегічним союзником у пом'якшенні наслідків змін клімату та адаптації до них. Якщо господарська діяльність буде спрямована на раціональне управління грунтами, підвищення вмісту органічної речовини, боротьбу з ерозією, ущільненням і т.д., то парникові гази будуть зв'язуватися грунтами і, таким чином, ми зможемо пом'якшувати наслідки змін клімату», — повідомила головний науковий співробітник «Українського центру екології грунтів» Вікторія Панасенко.

За словами вченої, ще один, на жаль, досі поширений захід, який застосовують аграрії в свої практиці і, який призводить до винищення ґрунтової біоти, згорання гумусу у верхньому родючому шарі ґрунту, це — спалювання стерні. 

«Спалювання грунтів — це нонсенс і заборонено законодавством, тягне накладання штрафів», — відзначила Вікторія Панасенко.

«Український центр екології грунтів» створив електронну книгу історії полів, щоб підняти землекористування на новий рівень. Він ведеться з 2014 року», — повідомила експерт.

За її словами, зростання родючості грунтів стримує відсутність земельного ринку в Україні.

«Земля в оренді — власник може забрати її, тому аграрії часто не зацікавлені вкладати кошти в родючість грунту», — вважає Вікторія Панасенко.