Експерт: Нинішня система кредитування не справиться з фінансуванням купівлі землі

28 січня 2021, 14:00 1900

З 1 липня 2021 року аграрії звертатимуться в банки з земельними ділянками під які захочуть взяти кредити. 30 банків, які зараз працюють з агросектором, просто не в змозі будуть реалізувати попит, який виникне після відкриття ринку землі.

Про це заявив радник проєктів аграрного розвитку USAID Микола Волков під час онлайн-форуму щодо банківського фінансування купівлі землі.

«Інструменти кредитування, які існують сьогодні, не можуть використовуватись для кредитування купівлі землі. Економічна доцільність фінансування окремої ділянки є можливим лише з використанням інструментів, які коштують значно дешевше ніж ті бізнес-процеси, які наразі існують. Відповідно, автоматизація процесів перевірки та фінансування саме ділянок, які є безризиковими, на  першому етапі, стануть рушійною силою ринку землі», — зазначає Микола Волков.

Він звертає увагу, що 1 пай — це 2 га землі і середня сума кредиту під забезпечення складатиме близько 50 тис грн. Використовуючи старі банківські процеси, таке кредитування банкам не буде цікавим, оскільки собівартість такого процесу може перевищити суму відсоткових платежів.

«Хоча варто відмітити, що клієнт буде виплачувати кредит на купівлю землі в першу чергу, тому що це — основний актив, який йому приносить гроші. Відповідно, проблемних кредитів на купівлю земельних ділянок, за умови їх безризиковості, не повинно бути», — вважає Микола Волков.

На його думку ринок фінансування зміниться в бік залучення використання ІТ-рішень та нових бізнес-моделей.

«Банк який буде зручнішим та швидшим забере собі в клієнти найкращих аграріїв, а фінансові установи, де процеси не будуть адаптовані для швидкого прийняття рішень — просто втратять клієнтів», — вважає Микола Волков.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua