Депутатів просять якнайшвидше розблокувати ввезення інноваційних ЗЗР

02 вересня 2020, 10:59 2011

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація та Спілка українських підприємців звернулись від імені своїх членів до народних депутатів України з проханням підтримати законопроєкт №2289 та розблокувати ввезення зразків інноваційних ЗЗР для державних випробувань.

Про це йдеться у повідомленні УКАБ.

У зверненні зазначається, що даним законопроєктом пропонується внести зміни до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» №86/95-ВР від 2 березня 1995 року в частині вилучення норми, відповідно до якої обов«язковою умовою завезення та застосування в Україні зразків незареєстрованих пестицидів, які використовуються для державних випробувань та наукових досліджень, є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються, яку фактично виконати неможливо. Такої норми не існує в законодавстві Європейського союзу та високорозвинутих країн.

«Чинна норма з'явилася на початку 2016 р. та призвела до того, що українські сільгоспвиробники отримують засоби захисту рослин (надалі — ЗЗР) на 4-5 років пізніше, аніж їхні колеги в інших країнах, або ж не отримують взагалі. В результаті, аграрії позбавлені інноваційних продуктів, які, за оцінками представників бізнесу, могли би підвищити врожайність сільгоспкультур та набагато посилити рівень екологізації сільського господарства, а саме: знизити кількість внесення ЗЗР на 30-40%, зменшити обсяг робочого розчину в 2 рази, значно підвищити безпековий профіль, та які є максимально безпечними для навколишнього природного середовища», — пояснюють експерти.

Крім цього, держава зазнає і економічних втрат, адже, за даними експертної спільноти, аграрна галузь забезпечує 39% від загального обсягу експорту, 19% ВВП та 40% валютних надходжень, а загальні втрати рослинницької галузі оцінюються на рівні $108,3 млн, або 2,924 млрд грн.

Ще 13 листопада 2019 р. за результатами обговорення законопроєкту на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики було вирішено рекомендувати ВРУ прийняти законопроєкт за основу та в цілому. Крім цього, Комітет ВРУ з питань антикорупційної політики на засіданні 5 лютого 2020 р. надав висновок, що законопроєкт відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

«Ухвалення законопроєкту на найближчому пленарному засіданні ВРУ стане надзвичайно важливим та необхідним кроком, покликаним розблокувати наукові дослідження та державні випробування інноваційних ЗЗР, які залишаються заблокованими вже декілька років поспіль, а реалізація запропонованих законопроєктом змін надасть можливість українським аграріям отримувати інноваційні продукти нового покоління, тим самим підвищуючи конкурентоспроможність своєї сільгосппродукції та отримуючи можливість якомога раніше реагувати на новітні виклики у боротьбі зі шкідниками.

Враховуючи надзвичайну важливість та нагальність ухвалення законопроєкту №2289, бізнес-об»єднання закликають владу підтримати даний документ», — підсумували в асоціації.