Депутат: Зняття ПДВ з постачання зерна і олійних — дискримінація аграріїв

14 січня 2019, 16:07 2198

Пропозиція Державної фіскальної служби щодо відміни ПДВ постачальникам зернових та олійних культур призведе до збитків агровиробників в обсязі близько 50 млрд грн та руйнування усіє економічної система виробництва доданої вартості.

Про це в своєму блозі на порталі «Бізнес Варта» написав народний депутат, член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошниченко.

«Додана вартість — ключовий фактор у формуванні товарообороту, коли кожен наступний виробник продукції шляхом надання власних виробничих послуг поліпшує якісні та кількісні показники даної продукції, на чому базується повний цикл виробництва. У результаті завдяки балансу між податковим зобов«язанням та податковим кредитом кожен елемент виробничого ланцюжка отримує податкові преференції у вигляді зниження податкового зобов«язання або ж взагалі надання відшкодування з бюджету», — пояснив він.

За думку парламентарія, більш раціонально було би зменшити ставки ПДВ для реалізації на митній території України продуктів першої необхідності з споживчого кошика українців. У такому випадку зменшилася б вартість соціально значимих товарів на магазинних прилавках, були б створені умови для легалізації десятків тисяч аграріїв і не руйнувалася би система доданої вартості.

«Зруйнувавши механізм доданої вартості, сільськогосподарські товаровиробники у розумінні податкового законодавства нестимуть реальні витрати на насіння, засоби захисту рослин, добрива, паливно-мастильні матеріали, у той час як сьогодні вони на суму даних витрат можуть зменшити свої податкові зобов«язання із ПДВ. А переробники зернової та олійної продукції, знову-ж-таки, матимуть виграшне становище та можуть стати більш експортно орієнтованими у зв«язку з поверненням їм ПДВ при експорті їх готової продукції», — пояснив Мірошниченко.

 Автори таких ініціатив, на його думку, по старій звичці вкотре перекладають зі здорової голови на хвору.

«Знущання із товаровиробника не повинно мати місце у сучасній товарно-виробничій структурі агросектору. Переслідуючи начебто прогресивні цілі підтримки одних учасників ринку, ми ставимо у кабальні умови інших. Тільки за попередніми оцінками, такі заходи можуть завдати більше 50 млрд грн збитків сільськогосподарським товаровиробникам», — сказав Мірошниченко, зазначивши, що, за деякими розрахунками, ця цифра становитиме 51-59 млрд грн.

Він зауважив, що зі зростанням світових цін на агропродукцію негативний вплив на фермерів тільки збільшиться і вони будуть змушені протягувати руку у свою і так не надто глибоку кишеню. Таким чином економічна диспропорція між діяльністю товаровиробників та переробників тільки поглиблюватиметься та укріплятиме несправедливі та неконкурентні ринкові умови між ними.

«При цьому ПДВ чомусь не відміняють у металургів, вугільників, хіміків та інших галузей з не меншими проблемами, але «крутими лобістами», а вкотре дискримінують саме фермерів та агросектор», — підкреслив депутат.

Мірошниченко нагадав, що ДФС у якості мотивації використовує слушні аргументи щодо подолання обсягів «сірого» ринку агропродукції та боротьби із несплатою податків. За вирішення даних проблем уже довгі роки виступає уся аграрна спільнота.

«Проте, замість того, щоб посилювати реальний контроль над товарообігом, поверненням валютної виручки в Україну, надання таких податкових умов, при яких самі учасники ринку не шукали б можливості для ухилення від сплати податків, боротися зі «скрутками» та «податковими ямами», чиновники рекомендують скасувати оподаткування ПДВ, чим скинути із себе зайвий пласт роботи із адміністрування та контролю. Можливо, на їх погляд, це і найлегший варіант, проте, аграрії до такого розвитку подій готуються з острахом», — вважає він.