Кількість українських підприємств, що сертифікуються за Global GAP, зросте удвічі

10 серпня 2018, 18:00 4173

В Україні поступово збільшується кількість підприємств, що сертифікуються за стандартом Global GAP. Якщо на початку 2018 року за напрямком «Фрукти та овочі» отримано до 40 сертифікатів Global GAP, то до кінця поточного року їхня кількість зросте в 2 рази.

Про це повідомила аудитор систем менеджменту безпеки харчової продукції, директор «ISA Sert Україна» Валентина Березан, повідомляє «Укрсадпром».

Як зауважує Березан, Global GAP є міжнародним визнаним стандартом сільськогосподарського виробництва для безпечного і сталого виробництва продуктів харчування. Сертифікація допомагає поліпшити на підприємстві систему соціального управління, застосувати належні сільськогосподарські практики та сприяє підвищенню авторитету серед постачальників і покупців.

«Перевагами впровадження стандарту Global GAP також є зниження впливу людського фактору на безпеку харчових продуктів і репутаційних ризиків щодо безпечності продукції, отримання доступу до локальних і глобальних ринків, постачальників і роздрібних торговців, підвищення ефективності управління компанією, зниження витрат за рахунок скорочення кількості перевірок на фермах, підтвердження виконання Глобального договору Організації Об'єднаних Націй про продовольчі і сільськогосподарські принципи. Компанія з'являється в базі сертифікованих компаній Global GAP, що надає їй більш широке визнання та сприяє зростанню довіри клієнтів», — зазначає Березан.

Global GAP, також відомий як Integrated Farm Assurance Standard (IFA), застосовується для виробництв харчової продукції в первинному секторі.

«Можливі два варіанти сертифікації згідно Global GAP. Перший — одиночний виробник з/без додаткової системи управління якістю, другий — кілька виробників з обов'язковою системою управління якістю», — додає Березан.


Для довідки: Global GAP визнається GFSI (Глобальна ініціатива з безпеки харчових продуктів), тому відповідає вимогам, що пред'являються роздрібними торговцями, гарантуючи їм високий рівень захисту інтересів споживачів. Стандарт Global GAP може бути використаний будь-якою компанією-виробником харчових продуктів як покривних, так і непокривних культур.