Блокування митницею імпорту добрив загрожує зривом весняної посівної

16 січня 2024, 12:44 1083

Близько 12 тис. т мінеральних добрив із 20 різних партій, що прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом, станом на 15 січня заблоковані на митниці без зрозумілих підстав та з порушенням норм Митного кодексу вже протягом тижня.

Як повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», компанії-імпортери подають повний перелік документів щодо добрив, підтвердження їх походження та маршруту від виробника, а також документи від виробника про якісні характеристики товару. Більшість заблокованих партій надійшли з ЄС від відомих виробників добрив.

«Згідно з наявною інформацією, за ініціативи контролюючих органів працівники ДМСУ масово проводять відбір проб (зразків) для лабораторного дослідження, проте не дозволяють завершити оформлення і завести добрива на склади до отримання результатів дослідження, яке може тривати 10-30 днів. Це спричиняє величезні збитки через простій транспорту, зрив строків постачання за наявними контрактами та ставить під загрозу подальше забезпечення добрив під весняну посівну кампанію, адже підживлення озимини стартує за кілька тижнів», — пояснюють в УКАБ.

Як зазначає генеральний директор УКАБ Олег Хоменко, проблема полягає не у відборі проб, а саме у блокуванні руху транспорту з добривами на склади, адже зазвичай дослідження проводяться паралельно і не мають блокувати постачання, що і передбачено Митним кодексом.

«Варто відмітити, що це вже не перший випадок перешкоджання імпорту добрив з боку митниці в розпал сезону, і подібні ситуації із блокуванням ми спостерігаємо майже щороку», — нагадують в асоціації. 

УКАБ закликає урядовців негайно врегулювати ситуацію, щоб уникнути зриву постачання добрив, підвищення цін на них для аграріїв та забезпечити проведення весняної посівної кампанії.

Як зазначив у Facebook керівник бізнесу в Україні ICL Роман Сластьон, офіційне пояснення митників — боротьба з контрабандою російських добрив.

«Лабораторні аналізи не можуть визначити походження товару. Вони можуть визначити лише відсотковий вміст речовин. На молекулах речовин не написано, де вони вироблені! Та й навіщо блокувати подальший рух — якщо навіть у лабораторії виявлять якісні відхилення, імпортер як на долоні й буде нести відповідальність», — пояснив він. 

Фахівець підкреслив, що перевірка походження робиться в першу чергу на підставі документів про походження та відомостей про рух товару від виробника в Україну. 

«Для цього є законні інструменти у нашої митниці, зокрема робити запити до митниці країни походження по сумнівних партіях щодо достовірності документів і даних, а також навіть на отримання інформації про сировинні складники добрив і їх походження.

Наразі це виглядає як саботаж, зрив постачання добрив під посівну, спроба створити дефіцит на внутрішньому ринку і підняти ціни на добрива для аграріїв», — додав він.