Блокада на кордоні: проблема розвиватиметься в негативному напрямі, якщо її не вирішувати

17 листопада 2023, 08:00 1235

Блокада україно-польського кордону польськими перевізниками — це суттєва проблема, що має наслідки як для України, так і для Польщі, однак створенням кризи поки не загрожує.

Таку думку в телеефірі висловив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. 

«Якщо проблему не розв'язувати, то вона розвиватиметься в поганому напрямі, може вийти з-під контролю і створити більш суттєву проблему», — сказав він.

Міністр повідомив, що переговори між Україною та Польщею тривають щодня на всіх рівнях, починаючи від посла до керівництва двох країн.

Сольський пояснив, що за блокадою стоїть невелика кількість перевізників, яких представляє одна асоціація. Проблему не створює польський уряд. Водночас інші асоціації перевізників Польщі мають іншу думку. 

Міністр агрополітики зазначив, що в Польщі після виборів триває процес формування коаліції та уряду. Вибір часу для пікетування кордону, за його словами, «не зовсім вдалий», оскільки в країні має бути діалог між страйкувальниками та урядом, а згодом мають тривати переговори між країнами.

Він оцінив вимоги страйкарів як досить специфічні та такі, до яких складно знайти конструктивні рішення.

«Позиція українського уряду очевидна: ми перебуваємо в ситуації війни. Такі речі негативно впливають на все, що переміщується через кордон... Водночас ми завжди відкриті до переговорів з усіма нашими сусідами, тим більше з Польщею», — резюмував Сольський.