Аграрії склали перелік кроків, які має зробити влада для постраждалих регіонів

29 травня 2024, 13:48 835

Громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР) від імені постраждалих від війни аграріїв звернулася до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням підтримати агросектор в окупованих та прифронтових регіонах.

Відповідне звернення опубліковано на сайті ВАР.

Так, фахівці сформулювали перелік ініціатив, які потребують ухвалення на законодавчому рівні:

1. Прийняття проєкту Закону України №11180-1 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану» в частині заборони банкам стягувати забезпечення або заставу за кредитами з підприємств, виробничі потужності яких наразі розміщено на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих територіях України, а також фізичних осіб-поручителів за такими кредитами.

2. Запровадження цільової дотації для аграріїв, які працюють на територіях активних та можливих бойових дій, для сплати орендної плати пайовикам. Це дозволить продовжити агровиробництво на таких територіях, щоб гарантувати локальну продовольчу безпеку в умовах загрози переривання ланцюгів постачання продукції.

3. Надати аграрним підприємствам з окупованих та прифронтових регіонів цільову дотацію для участі в аукціонах з суборенди земельних ділянок державної власності, що орендується державними компаніями (які згідно Закону України №3272 утворилося шляхом перетворення державних підприємств) та виставлені на земельні торги. Розмір пільги має розраховуватись від суми податків, зборів та платежів, що були сплачені сільгосптоваровиробником до початку повномасштабного вторгнення.

4. Запустити компенсаційний механізм за збитки, завдані українському аграрному бізнесу агресією російської федерації. Першим кроком для цього має стати прийом заяв від постраждалих юридичних осіб до міжнародного Реєстру збитків для України та Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України. Зволікання з цим рішенням веде до втрати доказової бази про злочини, вчинені проти агропідприємств.

«ВАР звертається до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України підтримати вищевказані ініціативи задля відновлення та розвитку регіонів та зростання агросектору України як ключової галузі для підтримки економіки та обороноздатності держави», — підсумували в асоціації.