Рис «зарядили» геном кукурудзи, щоб підняти врожайність на 50%

31 жовтня 2017, 19:00 3690

Вчені, які працюють над Проектом «Рис C4» під егідою університету Оксфорду, завдяки включенню в рис лише одного гена кукурудзи наблизились до вдосконалення процесу фотосинтезу в рисі і збільшення врожайності до рівня більш продуктивних культур.

Рис використовує C3 шлях фотосинтезу, який в гарячому сухому кліматі набагато менш ефективний, ніж шлях C4, який використовується іншими рослинами, такими як кукурудза та сорго. Вчені вирішили, що, якщо рис можна було б «переключити» на використання фотосинтезу типу C4, його продуктивність зросла б на 50%, говориться на сайті Оксфордського університету

Дослідники показали як вони зробили перший крок у цьому напрямку шляхом введення в рис гену кукурудзи, відомого як GOLDEN2-LIKE. Такий підхід дозволив збільшити об’єм функціональних хлоропластів та мітохондрій у клітинах, що оточують листові жилки.

«У цьому дослідженні включення в рис одного гену здійснили з метою відтворення першого кроку на шляху еволюції від фотосинтезу типу C3 до C4. Це дійсно обнадійливий результат, і завдання тепер полягає в тому, щоб, виходячи з цього досягнення, знаходити потрібні гени і робити подальші кроки в цьому напрямку», - розказала професор з розвитку рослин на кафедрі рослинних наук в університеті Оксфорду та головний дослідник на цій фазі проекту Джейн Ленгдейл.