Інвестиції у виробництво пелет окуповуються через 5-6 років

12 листопада 2017, 11:32 8054

Український ринок пелет останнім часом переорієнтувався на внутрішній ринок через зменшення державної підтримки, яка забезпечувала привабливі ціни і високий попит на українську продукцію у Європі (основним покупцем виступала Польща).

Для виробників пелет із соломи спад попиту закордонних споживачів став найсильнішим — його обсяг, за інформацією НТЦ «Біомаса», скоротився з 18 800 т у 2012 році до 130 т у 2016-му. У п«ять разів скоротився й експорт пелет із лушпиння соняшнику. У результаті низка пелетних виробництв, передусім тих, що працювали на аграрній сировині, були виставлені на продаж. Насамперед із ринку йдуть дрібні й середні виробники, які не мають власної сировинної бази, пише Landlord

Крім того, істотною проблемою стало постійне зростання собівартості пелет через підвищення цін на сировину й електроенергію. У підсумку сьогодні виграють конкуренцію ті підприємства, для яких біопаливний бізнес є додатковим і ґрунтується на власній сировинній базі.

Принципово новим напрямом, що отримав розвиток в останні роки, стала культивація так званих енергетичних культур (швидкорослі види верби, тополі й міскантус) у комбінації із запуском виробництва пелет.

За оцінками експертів, в Україні необроблюваними є близько 4 млн гектарів земель сільськогосподарського призначення. Це піщані ґрунти лісової та півночі лісостепової зони. Культивація на них традиційних сільськогосподарських культур пов«язана з великими витратами на підготовку ґрунту, добрива та полив.

Тим часом ці ділянки цілком придатні для вирощування енергетичної верби, міскантусу тощо. За розрахунками фахівців, інвестиції в саму плантацію, скажімо, енергетичної тополі (підготовка ґрунту, саджанці, посадка тощо) становлять €1100–1200/га. Якщо купувати лінію з виробництва пелет на вторинному ринку, то вона обійдеться приблизно в €100 тис. (нова італійського виробництва?— до €1млн). Повна розрахункова окупність — через 5–6 років.

У 2014–2017 рр. вирощували енергетичні культури в Україні вже з десяток професійних гравців: компанії SALIX Energy (виробництво енергетичної верби у Волинській і Львівській областях), Phytofuels (вирощування міскантусу, верби, сорго й інших культур — Полтавська обл.), агрохолдинг KSG Agro (вирощування міскантусу — Дніпропетровська обл.), ТОВ «Аграрна Співдружність» (вирощування верби в східних областях України), компанія «Украгроенерго» з ДК «Укртепло» (вирощування верби — Київська обл.) й інші. До речі, в Держреєстр сортів рослин України на 2017 рік внесено чотири сорти міскантусу гігантського, один з яких зовсім новий, зареєстрований нинішнього року.

У принципі виробництво енергетичних культур можливе на всій території України, але для вирощування верби й тополі найкращими будуть вологіші землі в північно-східних областях, де загальна кількість опадів перевищує 550 мл/рік, а для виробництва міскантусу слід орієнтуватися на сухіші регіони.

Фахівці припускають, що до 2020 року може з«явитися близько 200 тис. га плантацій енергетичних культур, а до 2030-го їх площа можливо зросте до 1 млн га.