Флот дронів в один клік: українські розробники запустили AgTech-платформу

16 червня 2022, 14:50 1861

Українські розробники анонсували запуск інноваційної онлайн-платформи, яка забезпечить професійний розвиток ринку сервісного бізнесу в сільському господарстві та сприятиме посиленню продовольчої безпеки в світовому масштабі.

Про це AgroPortal.ua розповіли в компанії DroneUA, яка спільно з топ-експертами ринку в AgTech запустили онлайн-платформу.

Відзначається, що попри ризики, в яких сьогодні функціонує весь бізнес України, команда FarmFleet вбачає в AgTech-стартапі величезний майбутній потенціал та гостру практичну необхідність для вітчизняних агровиробників уже сьогодні. Наразі платформа проходить фінальні тестування, а ринковий запуск заплановано на початок липня.

В Україні нараховується близько 40 тис. агропідприємств, які щороку проводять понад 2,5 млн операцій із внесення засобів захисту рослин. В сезон аграрії працюють в умовах пікового навантаження на власну техніку, що обмежує вчасне та якісне внесення ЗЗР. Через це препарати часто вносяться із затримкою та не відповідають рекомендованій фазі росту культур, що значно знижує врожайність. 

propData.content.image
Олександр Хижняк, співзасновник FarmFleet

«Залучення зовнішніх виконавців відбувається через «сарафанне радіо» і не є повністю контрольованим процесом. Як свідчить практика, в таких умовах аграріям не вдається планувати технічні ресурси навіть за два-три тижні до виконання операцій у полях. Наша задача — дати аграріям дієвий ринковий інструмент для залучення зовнішніх виконавців, із гарантіями, контрольованою якістю та можливістю довгострокового планування. Саме це й закладено в функціонал FarmFleet» 

З платформою аграрії отримують доступ до бази сервісних компаній зі всієї України. Створюючи замовлення в системі з фіксуванням дати, площі, препарату, геолокації, замовник отримує перелік із найбільш релевантними виконавцями. І вже самостійно може обрати оптимального: за вартістю, швидкістю чи іншими критеріями.

У стартовій версії платформа FarmFleet реалізована для ринку послуг із внесення ЗЗР дронами-обприскувачами. Останні мають вагомі переваги над традиційною технікою: до 95% економії пального, до 30% — пестицидів, понад 90% — води, відсутність технологічних колій, нульове пошкодження високорослих культур. Поряд із прямою економією ресурсів, залучаючи сервісні компанії для виконання внесення дронами, аграрії не несуть витрат на логістику, амортизацію, сервісну підтримку чи ремонт техніки.

propData.content.image
Валерій Яковенко, співзасновник FarmFleet

«Наразі ми є свідками глобальних змін у підходах до ведення сільського господарства. Технологічні процеси змінюються настільки кардинально, що складно передбачити і зміни, і швидкість, з якою вони виникають. На прикладі сільського господарства ми бачимо, наскільки стрімким є напрям робототехніки, що зараз опановує Україна, — це про ресурсоощадні технології, які працюють на збільшення врожаю і зменшення ризиків. Це створює передумови для підвищення ефективності в полі, яку легко виміряти. Робототехніка дає можливість виконувати рутинні операції більш якісно, більш швидко, більш контрольовано і менше залежати від людського фактора» 

На сьогодні ринок України нараховує понад 1500 одиниць дронів-обприскувачів як у руках аграріїв, так і сервісних компаній, яких функціонує близько сотні. Ринок швидко зростає, і його обсяги потребують систематизованого інструменту для управління бізнес-процесами. На базі платформи сервісні компанії отримують комплексний супровід: від отримання замовлення, підписання документів, проведення оплати до повного управління ресурсами та командою. 

Більше того, напрям інтенсивного впровадження робототехніки та безпілотних рішень в агробізнес підтримується на рівні державної політики. З початком воєнних дій використання повітряного простору для цивільних цілей було під забороною. В результаті масових звернень аграріїв до Мінагрополітики вдалося напрацювати офіційний механізм для погодження польотів агродронами з метою виконання сільськогосподарських робіт.

Україна сьогодні — це країна великих можливостей, навіть попри війну. Відкритість агробізнесу до інноваційних технологій стала основою безпрецедентного досвіду, на який сьогодні рівняються передові країни Європи та світу. І говорячи про значимість України як гаранта продовольчої безпеки, варто говорити про її потенціал у створенні інновацій світового масштабу, які дозволять кожному аграрію бути ефективнішим та ресурсоощаднішим.