Посуха триває у чотирьох областях України

09 травня 2020, 09:19 5553

Втрати від посухи посівних площ культур (гороху, озимої пшениці, жита, ріпаку, ячменю загалом по країні оцінюються на рівні 234 тис. га, що становить 2,6% усіх площ озимого клину (10,237 млн га).

Про це йдеться у повідомленні Інформаційно-аналітичного порталу АПК України.

«Найбільше від посухи було втрачено озимого ріпаку — 103 тис. га, пшениці — 74 тис. га, ячменю — 53 тис. га та гороху — 1,3 тис. га», — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що найбільше від посухи постраждала Одеська область, де за попередніми розрахунками втраченими вважаються 148 тис. га, що становить 15% усіх площ озимих культур області (1,17 млн га). З них внаслідок несприятливих погодних умов загинули 10% озимої пшениці, 62% озимого ріпаку та 21% ячменю. Оновлення інформації щодо ситуації в області триває.

«У березні-квітні цього року спостерігався дефіцит опадів на всій території України. Внаслідок цього розвивалася та поглиблювалася весняна повітряна засуха, яка на багатьох площах південних областей поєдналася із ґрунтовою.

В Одеській області, де спостерігається найтриваліший та найжорсткіший дефіцит опадів ще з минулого літа, агрометеорологічні умови для росту і розвитку сільськогосподарських культур оцінювалися як близькі до критичних. На багатьох площах через дефіцит вологи у грунті розвиток рослин затримувався, посіви знаходились у пригніченому стані», — уточнюється у повідомленні.

Дощі у перших числах травня зняли стрес засухи у багатьох районах північно-західної половини країни. Проте засуха станом на 5 травня тривала в Одеській, Херсонській, більшій частині Запорізької та Миколаївської областей, повідомляє портал.