В Україні з'являються нові центри овочівництва

23 травня 2023, 08:00 2325

Трансформація промислового овочівництва відбувається в Україні.

Таку думку висловив директор «Рійк Цваан Україна» Іво Кюмюрджієв агентству «Інтерфакс-Україна».

«У нас з'являються «нові центри овочівництва», які можна розділити на кілька категорій. До перших належать підприємства, переміщені з прифронтових та окупованих територій у центральну та західну частини країни. До других — наявні підприємства в цих самих регіонах, які намагаються збільшити виробництво традиційних для своїх областей овочів», — пояснив він.

Іво Кюмюрджієв також розповів, що в центральних і західних областях з'явилися новостворені компанії, які намагаються вирощувати нові для себе або для їхніх регіонів роботи овочеві культури. Зокрема, у сезоні 2023 року вони спробують виростити кавун, диню, перец та інші овочі.

Іво Кюмюрджієв

Загальне скорочення виробництва в південних і східних областях значно більше, ніж загальне скорочення споживання овочів, спричинене відпливом людей із країни через воєнні дії та падінням купівельної спроможності українців. Те, що виробники постраждалих регіонів намагаються відновити вирощування овочів у порівняно безпечних регіонах і збільшити виробництво завдяки переміщенню, не компенсує повністю потребу ринку в овочевій продукції.

На думкау експерта, навіть після закінчення війни щонайменше протягом наступних двох-трьох років будуть проблеми з відновленням овочівництва в південних регіонах. Там потрібно розмінувати землі, відновити системи зрошення і вирішити ще безліч проблем.

Керівник «Рійк Цваан Україна» вважає, що головними викликами овочівництва на заході України є відсутність вільних площ сільгоспземель, зрошення, що особливо проблематично, обігових коштів та матеріально-технічної бази. Крім того, існують проблеми з робочою силою, більша частина якої мобілізована або виїхала за кордон.

Також стримує розвиток овочівництва в західних областях і малий розмір господарств, площі яких не перевищують 50 га, що ускладнює перспективу нарощування виробництва. 

Іво Кюмюрджієв вважає, що українське овочівництво 2023 року не повернеться до обсягів виробництва довоєнного 2021 року, а загальне падіння ринку оцінюється на рівні 25-30%, хоча за різними культурами цей відсоток різниться.