Трансформація промислового овочівництва відбувається в Україні.
Таку думку висловив директор «Рійк Цваан Україна» Іво Кюмюрджієв агентству «Інтерфакс-Україна».
«У нас з'являються «нові центри овочівництва», які можна розділити на кілька категорій. До перших належать підприємства, переміщені з прифронтових та окупованих територій у центральну та західну частини країни. До других — наявні підприємства в цих самих регіонах, які намагаються збільшити виробництво традиційних для своїх областей овочів», — пояснив він.
Іво Кюмюрджієв також розповів, що в центральних і західних областях з'явилися новостворені компанії, які намагаються вирощувати нові для себе або для їхніх регіонів роботи овочеві культури. Зокрема, у сезоні 2023 року вони спробують виростити кавун, диню, перец та інші овочі.
На думкау експерта, навіть після закінчення війни щонайменше протягом наступних двох-трьох років будуть проблеми з відновленням овочівництва в південних регіонах. Там потрібно розмінувати землі, відновити системи зрошення і вирішити ще безліч проблем.
Керівник «Рійк Цваан Україна» вважає, що головними викликами овочівництва на заході України є відсутність вільних площ сільгоспземель, зрошення, що особливо проблематично, обігових коштів та матеріально-технічної бази. Крім того, існують проблеми з робочою силою, більша частина якої мобілізована або виїхала за кордон.
Також стримує розвиток овочівництва в західних областях і малий розмір господарств, площі яких не перевищують 50 га, що ускладнює перспективу нарощування виробництва.
Іво Кюмюрджієв вважає, що українське овочівництво 2023 року не повернеться до обсягів виробництва довоєнного 2021 року, а загальне падіння ринку оцінюється на рівні 25-30%, хоча за різними культурами цей відсоток різниться.