Думка: Урожайність кукурудзи знижуватиметься через зміни клімату

21 січня 2022, 08:00 572

За прогнозами науковців, до 2050 р. за тих кліматичних умов, що спостерігаються зараз, урожайність кукурудзи буде суттєво знижуватися — орієнтовно до 30%. Натомість ареал вирощування озимої пшениці збільшуватиметься.

Про це йшлося під час конференції «Кардинальні зміни у живленні, що зроблять агробізнес сталим економічно та екологічно вже сьогодні».

Як повідомив агроном-консультант Van Iperen International Крістіан Хубенер, уже зараз у сільському господарстві спостерігається зміна циклу розвитку рослин. Так, фермери Франції відчули це на прикладі виноградарства: формування грон починається на два тижні раніше, а достигання — на 20-30 днів раніше. 

«Проблема полягає в тому, що ми не можемо досягнути повної фізіологічної стиглості культур. Зменшується вживання азотних сполук, відповідно зменшується урожайність, а також тривалість зберігання продукції», — пояснив він. 

Тому потрібно змінювати управління культурами: впроваджувати нові сорти, стійкі до високих температур, розвивати іригацію та використання біостимуляторів. Задача останніх — профілактика абіотичних стресів і відновлення після них. 

Збільшення норм внесення мінеральних добрив недоцільне як з економічного, так і з екологічного погляду, зауважив Крістіан Хубенер. Точкове внесення макроелементів (у певну фазу, коли потреба в них найбільша) по листу дозволяє зменшити абіотичний стрес і набуває все більшої актуальності. Для цього потрібно визначити оптимальну потребу культури в елементах живлення, провести аналіз ґрунту. 

Також набувають поширення біостимулятори на основі екстрактів водоростей та похідних дріжджів. Використання дріжджових культур покращує доступність поживних елементів. 


Валентина Оврас, AgroPortal.ua