Урожай часнику опинився під загрозою через похолодання

07 травня 2017, 11:00 5337

Після високої ціни на часник в минулому році в новому сезоні площі під культурою очікувано збільшилися. Однак через різке похолодання, яке спостерігалося в Україні з 18 по 26 квітня, урожай часнику знаходиться під загрозою.

Таку думку висловив керівник ТОВ «АгроАналіз» Вадим Дудка, повідомляє «Шувар».

«Зиму більшість посівів пережила благополучно, серйозних морозів на більшій частині території вирощування не було і втрати часнику від вимерзання склали в основному від 5 до 20%. Однак стан посівів турбує переважну більшість виробників. Аграрії скаржаться на те, що рослини розвиваються повільно, листя жовтіє (особливо нижнє), а за останні три тижні у багатьох картина візуально погіршилася», — зазначає Вадим Дудка.

За результатами аналізу понад 300 зразків експерт робить висновок, що в більшості випадків причина не в інфекційних ураженнях. Головна причина загрози майбутнього врожаю часнику — це погода.

Як відзначає Вадим Дудка, після досить м'якої зими настала рання і досить тепла весна, рослини вийшли зі стану спокою і почали швидко розвиватися. Але на зміну теплому березню прийшов несподівано суворий квітень з морозами і снігом. Такий стрес безслідно для культури не проходить, і рослини на нього відреагували порушенням розвитку.

«Наочне підтвердження цьому — один з часникових проектів в Херсонській області. Тут овочівники частину грядок накрили агроволокном. І картинка вийшла гранично красномовною: під агроволокном часник зелений і активно зростає, поруч — рослини з пожовклим нижнім листям, які сильно відстають у рості. Тобто головний обмежувальний фактор для рослини в цьому випадку — тепло. Тільки потепління може кардинально поліпшити ситуацію», — говорить Вадим Дудка.