Ураження ріпаку альтернаріозом може зменшити врожай наполовину. Як боротись

21 травня 2024, 14:50 962

Наразі більшість ріпакових полів переходять у фазу закінчення цвітіння. У цей період актуальною є така хвороба як альтернаріоз.

Про це йдеться у повідомленні Агродепартаменту компанії LNZ Group. 

Збудниками хвороби є гриби роду Аlternaria: A. brassicicola (Schn.) Wilts.; A. brassicae (Berk.) Sacc., A. tenuis Nees et Fr. та інші. Під час вегетації гриби поширюються конідіями з вітром та дощем. Висока температура повітря та рясні дощі з вітром у фазі цвітіння і дозрівання ріпаку є оптимальними умовами для поширення хвороби. 

«Альтернаріоз проявляється утворенням чорно-бурих або темно-сірих плям на листках та сім’ядолях ріпаку. Ці плями можуть також зʼявлятися на стручках у вигляді блискучих чорних плям, які деформують стручок та призводять до його розтріскання. Уражені стручки деформуються, передчасно дозрівають і можуть втратити насіння або його щуплість через те, що воно не має часу на повне формування», — йдеться у коментарі.

Альтернаріоз може істотно позначитися на врожаї, зменшуючи його до 30%, а в разі масового поширення — навіть до 50% і більше. 

Для боротьби з альтернаріозом рекомендується застосування Камзол Турбо (ципроконазол, 80 г/л + метконазол, 60 г/л) з нормою витрати 0,5-0,7 л/га чи Талер (тебуконазол 250 г/л) 0,5-1,0 л/га. Окрім того, спеціалісти наголошують, що обов’язковою умовою для подолання альтернаріозу є дотримання агротехнологій. Щоб запобігти його поширенню, важливо дотримуватися сівозміни, використовувати стійкі до хвороби гібриди та проводити протруювання насіння.