Укргідрометцентр: В грудні не було явищ, небезпечних для озимих

04 січня 2018, 14:02 3097

Упродовж грудня в Україні спостерігалася аномально тепла погода.  Середня місячна температура повітря у більшості областей була на 1-20 С вищою, ніж в аномально теплому грудні 2015 та 2006 рр.

Як говориться у повідомленні Укргідрометцентру, особливо вирізнялася друга декада, яка виявилася однією з найтепліших за останні десятиріччя.  В останні дні другої декади,  внаслідок переміщення через північно-західну половину країни дуже активного циклону, на території північних та центральних областей  відмічалися хуртовини, утворення високого снігового покриву, налипання мокрого снігу, ожеледь, ожеледиця, сильні вітри. 

«Складні умови, пов’язані із великою кількістю опадів, відмічалися і в багатьох районах Карпат, Прикарпаття та Закарпаття. В окремих районах Івано-Франківської, Закарпатської та Львівської областей  кількість  опадів  за  другу декаду досягла або перевищила на 12-48 мм максимальний показник кількості  опадів другої декади грудня за період спостережень 1961-2016 рр.», - говориться у повідомленні.

Внаслідок аномально теплої погоди, що переважала упродовж місяця, у південних, Донецькій, Полтавській, Черкаській та Дніпропетровській областях та прилеглих районах інших областей, де рівень середніх температур часто перевищував +5 °С, на посівах  зимуючих культур  відмічалися ростові процеси в частині збільшення кількості листків та розвитку кореневої системи. Поновлення ростових процесів спостерігалося і у деяких районах західних та північних областей у третій декаді.  На решті території країни, де рівень середніх температур був нижчим біологічного нуля, ростових процесів на полях не спостерігалося, як не було і глибокого зимового спокою, додали в Укргідрометцентрі.

«Стан рослин був переважно добрий та задовільний… Упродовж грудня небезпечних для перезимівлі рослин явищ не спостерігалося. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур у найхолодніші ночі нижче мінус 4° не опускалася, що значно вище критичної температури вимерзання», - додали у відомстві.

За визначенням осіннього промочування ґрунту було виявлено,що воно було недостатнім на території тих областей, де спостерігався стійкий дефіцит опадів, і не перевищувало 25-40 см - Запорізька, Донецька та Миколаївська області.