Таким чином, зовнішньоторговельний баланс склав $277,3 млн, а це означає, що Україна є нетто-імпортером зазначеної продукції, йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
В структурі імпорту найбільшу частку займають: цитрусові — 22%, або $137 млн та банани — 20%, або $126,4 млн. В той час як у структурі експорту основну частку займають: горіхи — 46%, або $157,5 млн та сушені бобові овочі — 33%, або $113,9 млн.
За січень-жовтень поточного року найбільше зросли закупки картоплі — в 11 разів, або на $29,5 млн за рахунок рекордно низького цьогорічного врожаю. Імпорт кісточкових (абрикоси, вишні, черешні, персики та сливи) зріс в 2 рази, або на $22,1 млн, цибулі — майже в 3 рази, або на $18,5 млн та сушених фруктів — на 81%, або на $14,2 млн. У структурі експорту зросли поставки горіхів на $7,7 млн, або на 10%, ягід — на $3,8 млн, або 47% та яблук — на $3,6 млн, або 33%.
В УКАБ зазначають, що Україна стрімко нарощує експорт готової продукції (виготовленої в процесі переробки плодоовочевих) з високою доданою вартістю. Так, наприклад, за 10 місяців поточного року експорт соків зріс на $27,7 млн (53%) порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зросли також поставки оброблених томатів на 4%, або на $1,4 млн. Збільшилися також поставки варення та джемів на 52%, або $1,2 млн. Основними споживачами зазначеної продукції є країни ЄС.