Україна потроїть експорт яблук

06 вересня 2016, 18:00 2705

Україна в цьому році експортує втричі більше яблук, ніж у 2015 р.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

«Це більш, ніж імовірно. Адже за весь 2015 р. ми офіційно експортували 5 тис. т яблук, тоді як тільки за перше півріччя 2016 р. — 7 тис. т», — пояснює він.

Хорошим поштовхом для розвитку «яблучного» напряму, на думку Олексія Павленко, стало відкриття в поточному році ринку Індонезії для української плодово-ягідної продукції.

«Процес експорту наших яблук вже стартував — туди відправлені перші 500 т. Передувало цьому підписання між Україною та Індонезією Меморандуму про співпрацю у сільськогосподарській галузі. Наразі діє спрощений порядок ввезення яблук до Індонезії, що фактично є зеленим світлом для вітчизняних виробників. Зважаючи на те, що українські садівники виробляють в середньому 1180 тис. т яблук в рік, ми здатні повністю забезпечити потребу Індонезії в цьому фрукті. До того ж, Україна експортує свої яблука за ціною, яка в декілька разів нижча за ціни, за якими Індонезія закуповує їх на інших зовнішніх ринках», — розповів колишній міністр.

Загалом, Україна має великий потенціал у цій галузі, вважає він. Іноземні покупці вже оцінили якість не лише наших яблук, але лохини, вишні, черешні тощо.

«Крім Індонезії, у цьому році нашій плодово-ягідній продукції вдалося потрапити на ринок Лівії, в найближчий час планується освоїти ринки ОАЕ, Єгипту і Ірану. У майбутньому Україна може налагодити експорт плодів та ягід в півсотні країн світу», — підсумував Олексій Павленко.


Для довідки: Найбільшим експортером українських яблук в першому півріччі 2016 р. стало вінницьке ПП «Іскра М. Ф.», частка якого в зарубіжних поставках складає 21%, за ним з часткою 16% знаходиться компанія «Степагротрейд» і ФГ «Пастуха» з питомою вагою в 6%.