Вчені розповіли, як отримати високий врожай соняшнику в сезоні-2021

15 лютого 2021, 10:39 14038

Соняшник — це культура, яка має певні особливості оптимального живлення, окрім стандартних NPK, і їх варто враховувати, якщо прагнете отримати щедрий врожай.

По це повідомляють науковці «Інституту здоров’я рослин».

«Надзвичайно важливим для культури є й магній, оскільки його дефіцит знижує масу тисячі насінин. Однак варто звернути увагу на його співвідношення з калієм, оскільки елементи можуть перешкоджати засвоєнню одне одного. Втричі більша, ніж у зернових, потреба соняшнику в сірці: за її нестачі гальмується ріст і розвиток рослини. На розвиток надземної частини та кореневої системи впливає також забезпеченість культури кальцієм: за його дефіциту затримується ріст листків, спостерігається їхня хлоротичність, вони можуть відмирати», — консультує науковий співробітник інституту Сергій Сальніков.

Також він акцентує увагу на потребі соняшнику в борі, марганці, молібдені, залізі, міді та цинку.

«За дефіциту бору соняшник повільніше розвивається, кошики деформуються, сім’янки не виповнюються, і спостерігається зменшення врожаю. За нестачі марганцю стебло формується тоншим і слабшим, на листках з’являються хлорози, а молібдену — проявляються міжжилкові хлорози на молодих листках. Дефіцит заліза спричиняє порушення процесів фотосинтезу, візуально він проявляється у пожовтінні молодих листків. А недостатня забезпеченість міддю, хоч культура й потребує її у незначних кількостях, може призвести до загибелі сходів, оскільки цей елемент відповідає за стресостійкість, бере участь у диханні, накопиченні білків, фіксуванні азоту та ще ряді життєво важливих процесів. Щодо цинку, то він важливий для ростових процесів, за його дефіциту порушується азотний обмін та синтез білків, знижується стійкість рослин до різного роду стресів», — розповідає Сергій Сальніков.

Згідно з науковими даними, на формування 1 т продукції соняшнику потрібно: N — 55 кг, Р — 24 кг, КО2 — 110 кг, Са — 60 кг, МgО — 20 кг, S — 30 кг, Fe — 88 г, Mn — 60 г, Zn — 50 г, В — 65 г, Сu — 12 г, Мо — 0,5 г.

Крім того, варто взяти до уваги доступність елементів живлення, на яку можуть впливати різноманітні фактори: рівень рН ґрунту, вологість, вміст органічної речовини та інші показники.