Салати — перспективна ніша тепличного бізнесу для експорту до ЄС

01 жовтня 2023, 16:00 1719

Перспективним напрямом розвитку української тепличної галузі є вирощування нішевих рослин, органічних овочів та салатів, а також переробка овочів.

Таку думку висловив аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Максим Гопка в матеріалі AgroTimes.

«Але не треба орієнтуватись на дуже великі обсяги овочів на експорт — ця ніша зайнята, наприклад, Туреччиною, з якою ми не зможемо конкурувати. Наше завдання — брати унікальністю, наприклад, в органіці, тренд на яку в ЄС продовжує стрімко зростати», — зазначив Гопка.

Він також навів приклад ще одного перспективного напряму тепличного бізнесу для експорту у ЄС, який можна поширити на всю країну, — салати. До війни найбільше цієї культури виробляла Західна Україна, звідти намагались експортувати до найближчих країн Східної Європи — Румунії, Болгарії, Словаччини, Угорщини.

«Коли ми займемо цю нішу, можна буде думати про наступну — наприклад, перероблені овочі з прицілом на експорт. Тут можна шукати не тільки напрямок до Європи, а й на схід, скажімо, до Китаю, або навпаки до країн Америки. Адже є багато напрямків, які ще не досліджуються», — підсумував аналітик.