Зростання втрат і втрата якості: збирання кукурудзи затягнеться

01 жовтня 2021, 08:00 3981

Збиральна кампанія пізніх зернових культур в Україні в поточному році просувається повільніше, ніж роком раніше, у зв'язку з несприятливими погодними умовами та більш пізніми строками дозрівання культур.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначила аналітик зернового ринку «АПК-Інформ» Вікторія Рожко.

Так, станом на 24.09.2021 р., за даними профільного міністерства, в країні обмолочено лише 226,8 тис. га посівів кукурудзи, що на 53% менше показника 2020 р.

«Затяжні терміни збирання при погіршенні погодних умов посилюють ризики розвитку хвороб та зниження якості пізніх культур», — говорить експерт.

Аналітик зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич також звертає увагу, що збирання нового врожаю в Україні істотно відстає від середніх багаторічних показників.

«Фермери вважають за краще в першу чергу зібрати сою і соняшник як більш дорогі та схильні до погодних ризиків культури», — говорить вона.

Тому збирання кукурудзи дуже розтягнеться, що може позначитися на зростанні втрат і погіршенні якості зерна. Даний фактор, на думку експерта, надасть підтримку цінам, оскільки товар буде надходити на ринок повільними темпами.

Проте вона звертає увагу, що останнім часом внутрішні ціни залишалися відносно стабільними.

«Оператори ринку поки що не повідомляли про жодні демереджі, пов'язані із затримкою у постачанні нового врожаю. Прогноз погоди на наступному тижні не обіцяє значних дощів у регіонах вирощування кукурудзи, тому темпи збирання можуть вирости, що трохи послабить напругу на ринку», — підсумувала аналітик.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua