Виробник: Українські аграрії втрачають мільярди через відсутність зрошення

15 вересня 2017, 13:41 5545

Збільшення земель під зрошуванням хоча б на 30% дало б Україні таким самий рівень розвитку, як у Арабських Еміратах.

Таку думку висловив голова Наглядової ради ТОВ «Агрофірма «Сади України» Олексій Зайцев, пише AgroTimes.

«Постійне підживлення полів дозволяє нашій агрофірмі бити свої ж рекорди врожайності, які вдвічі перевищують показники багатьох інших аграрних компаній. Вважаю, зрошення є обов'язковою умовою для доброго врожаю в ситуації, коли клімат змінюється в бік потепління», — сказав Зайцев зазначивши, що у його агрофірмі площі земель на поливі доведены до 1400 га. Під зрошенням перебувають посіви кукурудзи (і не лише насіннєві, а й товарні), озимої пшениці, сої та гороху

За його словам, головною проблемою розвитку зрошення є недосконале регулювання відносин між власниками земельних наділів і компанією. Договори оренди мають різні строки дії, власники земельних наділів, знаючи, що земля розташована на зрошуваному полі, або по ній проходить система зрошення, тиснуть на компанію-орендаря. Закон однобічно регулює такі відносини, а компанія, що застосовує іригацію, своєю чергою, не може будувати плани щодо подальшого розширення системи, пояснив Зайцев.

«Багато аграріїв цікавляться зрошенням, оскільки це є прямим шляхом до збільшення врожаїв, а отже, і прибутків. Проте відсутність державних каналів водопостачання та фінансової підтримки унеможливлює розвиток таких програм в Україні. Причина очевидна: немає каналів водопостачання, а будувати свої автономні системи може далеко не кожен підприємець», — сказав Зайцев.

Він вважає, що на півдні та сході України площі під зрошенням потрібно збільшувати мінімум на 50%, у центрі — на 30–40%.

«Лише порахуйте: за площі земель на зрошенні у 10–12 млн гектарів, середній урожайності кукурудзи у 120–140 ц/га і ціні на зерно 150 $/т Україна може щорічно отримати $13–16 млрд додаткових коштів. І це як мінімум», — підкреслив Зайцев.