Прогноз: Собівартість виробництва кукурудзи перевищить 200 $/т

08 лютого 2022, 11:58 424

Ключовим фактором другої половини 2021/22 МР і наступного сезону буде глобальне подорожчання всіх ресурсів для виробництва зерна.

Таку думку висловив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов у інтерв’ю «АПК-Інформ».

За його словами, зростуть ціни і на техніку, і на добрива. 

«Тому, як би нам не хотілося, щоб сільгоспвиробники отримували високі доходи, навіть при збереженні високих цін на зерно в наступному сезоні прибутковість сільгоспвиробництва за рахунок збільшення витрат істотно впаде. За нашими прогнозами, якщо в цьому сезоні собівартість виробництва кукурудзи на 1 га в середньому становила близько 160-170 $/т, то в наступному році вона перевищить 200 $/т, а то і 220 $/т. Якщо ціни на ринку просядуть нижче за цю позначку, то виробництво вже стане збитковим», — пояснив експерт. 

За прогнозами Горбачьова, сезон сезон високих цін триватиме, напевно, ще не один рік.

«У зв'язку з тим, що собівартість зростає, він (сезон — Ред.) продовжиться. І, в принципі, грошей у світову економіку накачано настільки багато, що це безумовно створює їх глобальну інфляцію», — додав він.

Також Горбачьов назвав основний виклик 2021/22 МР.

«Найголовніший виклик другої половини 2021/22 МР – це чи зуміємо ми експортувати очікувані 68-70 млн т зерна. За підсумками минулих 6 місяців сезону не вдалося експортувати половину цього обсягу. Тобто або нам доведеться підтягнутися до нового врожаю, або ми залишимося з високими кінцевими залишками», — додав він.