Прогноз меншого урожаю соняшнику не відбився на цінах через надлишок сої

09 травня 2024, 08:41 1493

Надлишок пропозиції сої на світовому ринку залишається постійним фактором, що стримує ціни на сою і соєву олію і підсилює короткостроковий тиск на всі рослинні олії.

Про це заявила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Вона припустила, що дощі в Аргентині затримають збирання сої та завдадуть шкоди врожаю. Але цей аргумент занадто непереконливий, щоб ставити під сумнів світову пропозицію сої. Якщо погода буде і надалі несприятлива, цей фактор може бути використано в підтримці цін.

«Ціна на нафту продовжила падіння. Ринок все ще фокусується на ситуації на Близькому Сході. Пальмова олія чекає підвищення цін на нафту, адже тоді пальмова олія стає привабливішою для виробників біодизелю. Очікується, що світове виробництво та експорт пальмової олії будуть сезонно зростати, що впливатиме на ціни», — прогнозує аналітик.

У найближчі 2 місяці очікується подальше зниження обсягів переробки соняшнику, що призведе до зменшення пропозиції, що враховують покупці, нагадала Світлана Купрєєва. Низькі запаси соняшнику фіксуються і в інших країнах Чорноморського регіону.

«Індія та інші країни-імпортери за останні місяці скоротили запаси рослинної олії. Ймовірно, іноземні покупці будуть продовжувати поповнювати запаси соняшникової олії та купувати в найближчі місяці, зважаючи на невизначеність, пов’язану з бойовими діями, та ймовірність перебоїв постачань з боку України», — вважає фахівець.

Пропозиція соєвої олії, на її думку, буде збільшуватися через прискорення переробки сої в Аргентині.

«Щодо прогнозів нового врожаю 2024 року, то ринок очікує зменшення урожаю соняшнику та пропозиції олії в новому сезоні, але цей фактор ще не впливає на ціни, адже поки ринок має велику пропозицію сої та продуктів переробки», — пояснюює аналітик. 

І додає, що прогнози погоди передбачають спекотне літо, що може потенційно скоротити врожай олійних культур 2024 року, що може підтримати ціни.