Погода сприяє формуванню більшої кількості колосків у озимих

11 березня 2024, 14:48 1097

У першій декаді березня продовжувала утримуватися тепла як для цієї пори року погода, незначні опади випали локально.

Про це говориться в аналітичній довідці НААН, опублікованій на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства.

Середня температура повітря перебувала у межах +2,5-11,7°С і була на 5,1-13°С вищою за норму. 

Ґрунт на полях залишається суттєво зволоженим.

«Станом на кінець лютого на багатьох площах південних, центральних та західних областей рослини озимих культур повільно вегетували, на окремих площах відбувалася зміна фазового розвитку. Найбільш активна вегетація озимих культур спостерігалася у західних та південних областях, де відмічався надзвичайно ранній (на 1,5-2 місяці) перехід середніх добових температур повітря через +5°С», — говориться у повідомленні.

На більшості площ північних, північно-східних, східних та центральних областей озимі культури ще знаходилися у стані неглибокого зимового спокою. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур у лютому були задовільними.

«Сьогодні на більшій частині посівів озимих зернових культур у рослин продовжується фаза кущіння, утворюється листовий апарат, наростає вегетативна маса, інтенсивно формуються вторинні корені, від яких значною мірою залежить майбутній урожай», — додають у відомстві. 

На думку науковців, за раннього відновлення вегетації рослини довше затримуються у фазі виходу в трубку, що сприяє формуванню довгого колосового стержня, а отже більшої кількості колосків у колосі.