В Україні створюють перцевий кластер

24 червня 2025, 08:41 691

Засновниця господарства «Кучерява фермерка» Катерина Олійник планує створити кластерну систему на Вінниччині, де б навколо вирощування солодкого перцю об’єдналися різні галузі життя людей задля підтримки економіки села.

Про це вона розповіла у своїй статті для журналу «Плантатор», пише AgroTimes.

«Сьогодні ми працюємо над об’єднанням вирощування, переробки та реалізації перцю з акцентом на екологічність і зниження вуглецевого сліду, — пише вона. — Завдяки повному циклу — від органічного вирощування перцю до його переробки в спеції, соуси та снеки — я мінімізую відходи, а в майбутньому —  використання залишків для кормів та добрив».

Кластер, який хоче створити Катерина Олійник, включатиме місцевих виробників, ресторани та магазини, що, на її думку, приведе сюди туристів і формуватиме культуру відповідального споживання.

«Зараз я працюю над розширенням виробничих потужностей і вдосконаленням логістики, щоб зробити продукцію ще доступнішою та зменшити залежність від імпорту, — продовжує фермерка. — Окрім виробництва, я активно розвиваю агротуризм і навчальні програми. На фермі проводяться екскурсії, дегустації та майстер-класи, ділюся досвідом вирощування та переробки перцю. Також планую створити навчальний центр для фермерів, щоб поширювати практики екологічного землеробства та сталого виробництва».